COVID-19 Как да се предпазим ?

COVID-19 Как да се предпазим ?

До преди седмици корона вируса беше за нас митичен вирус засягащ другите нации, но ето че той вече е наличен на територията на България и с това последваха редица драконовски мерки, които да ограничат броя на засегнатите хора. В тази статия сме подготвили няколко препоръки на световната здравна организация, с които да намалите шанса да се заразите от корона вирус и по този начин да предпазите семейството и близките си.

 1. Мийте ръцете си редовно. Установено е че един от най-лесните начини да се заразите с вирус (не говорим само за COVID19) е с помощта на ръцете. Използваме ръцете си, за да докосваме различни предмети докосвани преди това от различен брой  хора. Повечето вируси могат да оцелеят върху повърхности повече от 14 дена. След като докосни повърхности, банкноти, кутии в магазин и пр. вирусите полепват по ръцете а когато докоснем носът, устата или очите вируса има досег с лигавица а от там лесно преминава във вътрешните органи на нашето тяло.
  Миенето на ръцете е един от най-важните моменти в борбата с вирусите, ако започнем да поддържаме висока лична хигиена ще намалим вероятността за зараза с цели 30%.
  ИЗМИВАЙТЕ ръцете или използвайте дезинфектант преди качване и след слизане от градски транспорт, след посещение в магазин, когато отидете на работното си място и когато го напуснете. Мийте ръцете си по-често!
 2. COVID19 се разпространява по-въздушно капоков път от човек на човек, за това избягвайте струпването на места в които има голяма концентрация на хора. Властите вече предприеха мерки за ограничаване на посещенията на молове, спортни клубове, кафенета и прочие. През следващите дни най-вероятно ще бъдат принудително затворени всички търговски обекти с изключение на хр. магазини и аптеките.
  От наша страна ние трябва да спазваме хигиена на контактите. Един месец може да не се срещаме с близки и приятели. Да избягваме посещения при възрастни хора освен ако не са наложителни (възрастните хора са най-уязвимата социална група от вируса).  Ако сте до магазина опитайте се да спазвате 1м. разстояние на опашката от човека пред вас, не се презапасявайте.
 3. Кихайте и кашляйте в салфетка, която след това не прибирайте в джоба а изхвърлете в кошчето. По този начин пазим другите около нас.
 4. Носете маска за лице, ако се чувствате неразположени.
 5. Не отивайте директно на крак при личния си лекар, обадете му се по телефона и се консултирайте с него.

 

В общи линии мерките за предпазване от корона вирус не са сложни и всеки един от нас може да ги приложи в своето ежедневие. Ако служебните ви задължения могат да бъдат изпълнявани в домашни условия чудесно. Ако все пак ви се наложи да ходите на работа е добре да предприемете мерки за подобряване на хигиенните услови на работното място.

 1. Преди започване на работния процес почистете работното място добре със спирт или друг дезинфектант
 2. В случай че работите в помещение с много хора, носенето на предпазна маска няма да бъде излишно
 3. Ако работата ви го позволява носете ръкавици и не пипайте лицето си с тях
 4. Ако не носите ръкавици използвайте често дезинфектанти за ръце или мийте ръцете
 5. След приключване на работния процес отново почистете работното място със спирт или друг дезинфектант
 6. Проветрявайте помещението – чистият въздух е “убиец” за вирусите.

COVID-19 е вече тук от цялото общество зависи дали ще успеем да се справим с него!

COVID-19 Как да се предпазим ?