Чревната микрофлора, как да я възстановим

Чревната микрофлора, как да я възстановим

Чревната микрофлора, как да я възстановим
В България най-широко разпространения метод за лечение на заболяванията е чрез използване на антибиотици. Въпреки, че използването на антибиотици е остарял метод и все по-рядко се използва в световната практика, нашите лекари обичат бързите и лесни решения. След употребата на антибиотиците освен опасните микроорганизми, които вредят на нашия организъм, биват унищожени и много микроорганизми, които са полезни и ценни за нашето тяло. Едни от тези микроорганизми се намират в червата на хората и помагат за по-правилното усвояване на хранителните вещества, намаляват гнилостните процеси, произвеждат витамин К и прочие.

Възстановяване на микрофлората на червата

От важно значение е поддържането на чревната микрофлора, за да функционира правилно храносмилателната ни система, за да нямаме болки в корема и пр. Ако сте преминали лечение с антибиотици то онлайн изданието Лечител.info ни препоръчва следните три стъпки за да възстановим чревната флора на нашия организъм

1. През първия етап, който трае около седмица се препоръчва да се ограничава консумацията на тестени изделия и бял хляб, защото те натоварват цялата хранителна система и забавят развитието на нови колони от полезни микроорганизми. Специалистите препоръчват да заменим белия хляб с пълнозърнест, а за закуска е добре да се консумират мюсли или богати на фибри храни.

2. Освободените от добрите микроорганизми места в червата лесно могат да бъдат завладени от не толкова полезни или дори вредни микроорганизми, за да подтиснете развитието на патогенни микроорганизми се препоръчва консумацията на естествени бойни вещества срещу вируси и бактерии като – чесън, лук, зелен чай. Много полезни са и отварите от лайка и жълт кантарион.

3. Може би най-мощното средство за възстановяване на чревна флора това са млечните продукти. Препоръчва се консумацията на кисело и прясно мляко. Добре е да се консумират продукти богати на бифидобактерии. Ако имате възможност и знаете как добре е да приготвите домашно кисело мляко с което да сте сигурни, че ще си набавите нужните полезни бактерии. Консумирайте млечни продукти сутрин на гладно!

Микрофлора на червата