Причина за болки в ушите

Причина за болки в ушите

Едно от често срещаните състояния на дискомфорт при хората това са болките в ушите. Много хора подценяват това състояние и търсят лекарска помощ едва когато болката в ушите стане много силна и непоносима.

Болки в ушите пречат на съня

Освен, че болката през деня е нетърпима досадна. Болките в ушите водят до разстройство в съня. Редовното и системното недоспиване прави хората да бъдат по-изнервени, да не могат да се концентрират, да не могат да вземат адекватни решения.

Продължителните тъпи болки в областта на главата включително и тези болки в ушите могат да доведат до развитите на мигрена, чието лекуване е много трудно и обикновено отнема много време и средства, поради което навременното справяне с болките в ушите е важен здравословен фактор.

Болки в ушите – причина

Една от най-често срещаните причини за болки в ушите това е отит. С медицинския термин отит се обозначава състояние на инфекция в ухото. Най-често отит се причинява от бактерии или вируси и по-рядко от микози. В резултат на нарастващите колони на бактериите и вирусите налягане в ухото се повишава, което води до по-силна болка.

Ако наблюдавате силни болки в ушите, които се задържат повече от 2 дена. Повишаване на температурата в диапазона 38-39 градуса или изтичане на секрет от ухото е нужно незабавно да потърсите лекарска помощ.

Болки в ухото могат да са причинени от физически или химически дразнители. Неправилното съхранение на клечките за уши, може да доведе до попадането на фини кристалчета прах, които попаднали в ухото и ушния канал да го наранят. Това води до болка в ушите и отделяне на допълнително количество ушна кал.

Още една причина за болки в ушите това бързата компресия или декомпресия. Тя се наблюдава при хора които са гмуркат или които скоро са летели със самолет. Промяната на атмосферното налягане води до промени в налягането от двете страни на тъпанчевата мембрана. Ако налягането е много голямо тъпанчевата мембрана може да се скъса. При по-малка разлика се наблюдават болки в ушите.

Болки в ушите – как да се справим с тях

Обикновено повечето причинители на болки в ушите отшумяват в рамките на 2-3 дена. Въпреки това докато усещате напрежение в ушните канали е добре да ограничите използването на слушалки, слушането на силна музика, както и шумове с нисък децибел. Ако болките не отшумят в рамките на 2-3 дена може да става въпрос за ушен отит – инфекция в ухото. Тогава е нужно да потърсите консултация с личния ви лекар.

Болки в ушите