БОЛКИ В СТОМАХА СЛЕД ПРАЗНИЧНАТА ТРАПЕЗА

БОЛКИ В СТОМАХА СЛЕД  ПРАЗНИЧНАТА ТРАПЕЗА

По време на поредицата от прзници: Бъдни вечер, Коледа, Нова година, и куп именни дни през януари сядаме и похапваме и пийваме обилно, каквото ни душа иска, без да се замисляме за здравето си. Най-често след трушийката, лютото и сладкото започват болежките…

Много хора страдат от хронични болки в стомаха. Обикновено става дума за обикновени храносмилателни смущения след ядене или поглъщане на студена напитка. В такъв случай няма място за притеснение. Изпийте чаша зеленчуков бульон и  ще преодолеете този проблем.

Ако обаче болката в стомаха продължава повече от 2-3 часа, трябва да идете на лекар. Понякога болките в стомаха са съпроводени от разстройство, повръщане и леко покачване на температурата.

При  БОЛКА В ДЕСНИЯ ХЪЛБОК , обикновено хората си мислят, че черният им дроб не е добре. Обаче  проблемите с черния дроб рядко са болезнени. Най-вероятно става въпрос за лошо функциониране на жлъчния мехур, което се изразява в лошо храносмилане. Жлъчния мехур съдържа жлъчен сок, необходим за смилането на храната и мазнините. Когато те са  твърде много, той не успява да се разтвори, холестерола се  втвърдява и се образуват камъни. Тези камъни водят до сериозни проблеми. Ако камъкът се движи, не е изключено да блокира изхода на мехура и да попречи на жлъчния сок да бъде изхвърлен навън. Тогава мехурът се инфектира и провокира остър холецистит, който е изключително болезнен. При подобни оплаквания е необходима спешна консултация със специалист. Антибиотиците предотвратяват инфекцията, но понякога се налага оперативното отстраняване на жлъчния мехур, за да не се стигне до перитонит.

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА СТОМАХА СЛЕД ХРАНЕНЕ – често се среща. Възпалението се дължи на свръхчувствителност на стомаха към някои храни – сурови зеленчуци, пълнозърнест хляб, мазни продукти, газирана напитка. За да се преодолее болката, достатъчно е за известно време да се избягват  подобни храни. Важно е храната да се сдъвква добре. При възпаление помага приемането на въглен. Има подправки, които улесняват храносмилането –  чубрица, риган, мащерка, розмарин.

КОЛИТ – Ако възпаленията са болезнени, навярно става въпрос за колит. Най-доброто решение е да се промени начина на живот.

ЗАПЕК – нормално е човек да ходи по голяма нужда веднъж дневно. Ако това се случва  един-два пъти седмично значи става дума  за запек. Той засяга предимно жените, чиято нервна система е по-чувствителна. Нужно е да се сменят хранителните навици. Трябва да се избягват мазните храни, да се ядат плодове, да се пие минерална вода, богата на магнезий, който улеснява дейността на червата.. Спортът също помага.

ЗАПУШВАНЕ НА ЧЕРВАТА – Не бива да се смесва запекът със запушване на червата. Запекът е неприятен, но рядко е болезнен. Когато червата се блокират, газовете и фекалиите се държат вътре..Запушването на червата е болезнено. То често е съпроводено от повдигане и повръщане. Изходът е един – операция.

БОЛКИ В ЛЯВАТА ЧАСТ НА СЛАБИНИТЕ – става въпрос за проблеми с дебелото черво. Тогава трябва да потърсите специалист, защото има вероятност възпалението да прерасне в перитонит.

Много е важно да не прекаляваме с храната и питиетата  по празниците, за да не се получат хранителни разстройства, които могат да прераснат в по сериозни заболявания.

Болки в стомаха