Причини за Болки в корема

болки в стомахаПричини за Болки в корема

характерното за корема е, че в него се разполагат  не малак брой вътрешни органи като – стомах,панкреас, тънкото и дебелото черво, черния дроб и половите органи. Болките в корема може да са причиняват в изменение на нормалната функция или нараняване на някой от тези органи разположени в коремната кухина.

 

Локализация на болката

Болките в корема, не се локализират добре от пациента. Оплакванията най-често звучат по следният начин “Боли ме стомаха”, Стомаха е само един от органите локализацията му е в горната част на корема и поради тази причина задължително лекаря ви моли да му посочете къде точно усещате болки. Отделно от болките имат и различна степен – остри, тъпи, слаби или много силни.

 

Локализирани болки в корема около пъпа най-често е причинена от появата на гастрит, който може да бъде остър или хроничен. При поемане на развалена храна силни и лютиви подправки могат да причинят остри болки в стомаха под лъжичката. Приемането на някой медикаменти също причиняват болки под лъжичката

 

Язвени болести

Болка в корема около пъпа може да възникне при язва на стомаха или дванадесетопръстника. Силата на болката е различна, а редица пациенти се оплакват от засилване на болежа при смяната на зима с пролет и лято с есен. Проявата на болки в стомаха при гастрит е свързана с консумацията на храни, които дразнят лигавицата на стомаха. такива храни са отново силните подправки, пържени храни и газирани напитки. Нощните будения от болки в корема също са признак за язва на стомаха, обикновено болните се будят в раните часове – 1-3ч., с усилени остри болки в стомаха. Лекарите съветват да се изпие една чаша прясно мляко, мляко която да успокои болката.

 

Задстомашната жлеза

Болките в корема може да са и в резултат на заболявания на панкреаса. Симптомите на заболял панкреас са силни неудържими болки разпространяващи се към кръста, често се наблюдават и неспирни повръщания.

 

Червата

Червата изпълват по0голяма част от кухината на корема. Често болките усещани по цялата коремна повърхност са причинени именно от червата. Най-честият причинител на болки това са чревните колики. Коликите се характеризират със усещане за присвиване. Болките в корема причинени от червата са обикновено краткотрайни те отминават с изпускането на събрани газове или постъпване на топли течности в стомаха. Чест причинител на болки в червата са и неправилното хранене като по това трябва да се разбира: преяждане, консумация на развалена храна, а също така различни инфекции и някои натравяния.

 

Апандисит

При всяка болка в корема не бива да се изключва незабавно и възможността за апандисит Първоначалните симптоми на апандисита са болки в по целия корем, които обаче бързо се локализират само в дясната долна част. ЗАПОМНЕТЕ АКО ИМАТЕ БОЛКИ В ДЯСНАТА ДОЛНА ЧАСТ НА КОРЕМА ИМА ГОЛЯМА ВЕРОЯТНОСТ ДА ИМАТЕ АПАНДЕСИТ. Други симптоми при апандисит са усилваща се болка при вдишване и издишване, затруднено уриниране. При спукване на апандисита болката в корема е толкова остра, че човек едва се задържа на краката си.

 

На болките в корема трябва да се обръща внимание, често те са признак за сравнително леки заболявания, но те могат също така да бъдат и симптом за заболяване, което може да застраши живота на болния. При остри болки, когато сме в къщи е добре болния се постави легнал и да се повика личния лекар. При появата на болки в корема не бива да се дават лекарства, защото те могат допълнително да раздразнят причинителя. Личния лекар при посещението ще прецени най-добре какви изследвания да се направят и да установи точния причинител на болки в корема.