Болки в ставите - лечение

 

стави болкаГЛЮКОЗАМИН – Независимо от това, че глюкозаминът се отнася към въглехидратите, организмът не го възприема като енергия, а го натрупват в съединителната тъкан. Запасите от това вещество се използват в качеството на строител материал на хрущялите и ставите. Дневната норма е 0,5 г. Можете да си го набавите, като включвате в менюто си  ракообразмни, пача, рибен хрущял. Но не всеки ден, достатъчно е 2-3 пъти в седмицата.

 

 

ХИНДРОИТИН – Също като глюкозамина се отнася към въглехидратите. Това вещество влиза в състава на съединителната ни тъкан, костите и течностите, смазващи ставите. Попадайки в организма, то ни спасява от хрущене в ставите и заедно с глюкозамина премахва болезненото усещане след натоварване. Дневната норма е 0,4 г. Съдържа се в същите продукти с които си набавяме глюкозамина.

 

ГЛЮКУРОНОВА КИСЕЛИНА – Тя е източник на гуалуринова киселина – вещество, което отговаря за лепкавостта на  вътрешноставните течности. А те намаляват триенето в ставите и повишават подвижността им, обезпечават доброто им пружиниране. Дневната норма от 0,5 г. можем да си набавим със следните продукти – телешки черен дроб, бъбреци, пилешки сърчица и други субпродукти. За да си  осигурите нормата, трябва 1-2 пъти в седмицата да изяждате не по малко от 100-150 г. черен дроб.

 

МАГНЕЗИЙ И КАЛИЙ – И двата микроелемента влизат в групата на незаменимите хранителни вещества. Най-добре ‘’работят’’ в двойка. В  организма отговарят за активизация на ферментите и участват в строежа на мускулната и съединителната тъкан. Трябва да си осигурим едновременно по 400 мг. магнезий и 2500 мг. калий на ден. Съдържат се в овесените ядки, сусама, постната риба, гъбите и спанака. Дневната доза се достига с 50 гр. пълнозърнести зърна, по 200  г. спанак и гъби и порция зеле.

 

ФОСФОЛИПИДИ – Тези вещества се отнасят към сложните мазнини, включващи мастни и фосфатни киселини. Фосфолипидите влизат в състава на клетъчната мембрана и отговарят за защитните й свойства. Играят ключова роля в растежа и развитието на всички клетки на организма. Дневната  норма е 7 г. Можете да си ги набавите от яйчният жълтък, от семената на маслодайни култури, от соя, маслини и птиче месо. Дневната доза се съдържа в 200 г. пилешко меси и 100 г. соеви продукти.