Болки ? Спрете ги с билки

bolkБОЛКИ В КОЛЕНЕТЕ – Обелват се и се счукват скилидките на 5 глави чесън, смесват се с 5 с.л. насолена свинска мас и 3 с.л. пепел от лозови пръчки. Сместа се разделя на 3 части и се прави загряващ компрес за по 2,5 часа, 3 последователни дни.

 

ПРИ ТРОМБОФЛЕБИТ – Пие се компот от бъзак. Плодът трябва да е добре узрял.

ЗА ОРОСЯВАНЕ НА КРАЙНИЦИТЕ – Вземат се 1/3 от восъчна пита и 3 супени лъжици мед. Разтопяват се заедно. В сместа се натопява парче памучен плат и се поставя на стъпалото като компрес. Обува се чорап. Процедурата се повтаря няколко дни и има много добър ефект.

НАТЪРТЕНО – Смесва се хума с една супена лъжица оцет, така че да се получи кашица, която се намазва на болното място. Отгоре се слага памучен бинт или кърпа, преспива се и на сутринта се сваля.

СХВАНАТ ГРЪБ – Всяка вечер се правят разтривки на гърба с настойка от маточина. Тя се приготвя така – 2 супени лъжици от билката киснат 12 часа в 300 мл. силна ракия. Прецежда се, прибира се в шише, затапва се и се използва при нужда.

ШИПОВЕ ПО КРАКАТА – Върху парче памучен плат сложете лист от прясно зеле, посипано със ситна сол, а отгоре оцет. Наложете го на болното място, завийте го с найлон и обуйте чорап. Прави се 3 вечери подред за по 1 нощ.

НАВЕХНАТО /ИЗКЪЛЧЕНО/ – Сварява се добре ориз. Изпива се водата, а оризът се превързва на крака с найлон.

МУСКУЛНА АТРОФИЯ – Прясна овчарска торбичка се нарязва на дребно, сипва се в бутилка, залива се с ракия и се оставя да престои 10 дни близо до печка или на слънце. След 10 дни се пресипва в малко шише. С тази смес се разтриват болните мускулни части по 3 пъти на ден. Вътрешно се пие по 4 чаши чай от цариче на гладно.1 препълнена чаена лъжичка от цариче се попарва с 250 мл. вряла вода и се оставя малко да покисне.

Болки