БОЛЕСТИ И ИНФЕКЦИИ ПРЕЗ ЛЯТОТО

БОЛЕСТИ И ИНФЕКЦИИ ПРЕЗ ЛЯТОТО

Лятото е свързано с много удоволствия, но крие и някои рискове за здравето.

Най-честите зарази, които се пренасят при посещение на басейни или при почивка на море, са летен грип, гъбични инфекции, болести предавани по полов път, стомашночревни инфекции.

СИЛНИЯТ СЪРБЕЖ Е СИГНАЛ ЗА ГЪБИЧКИ ! – При заразяване с гъбички се появяват оплаквания от силен сърбеж, парене, лющене и нацепване на кожата. Лечението е продължително, обикновено гъбичките са упорити и излекуването им изисква доста време. В случаите, когато се ползва шезлонг или се ляга на пясъка или върху земята, трябва да се постила хавлия, за да избегнете заразяването на кожата с болестотворни микроорганизми и гъбички. Влажните и топли места са благоприятни за развитието на гъбичките, можем да се заразим при ходене боси по настилката или пътеките около басейна. Затова при излизане от водата добре е да се подсушават краката с хавлиена кърпаособено между пръстите и да се обуят сандали или чехли.

Не трябва да ползваме чехли, джапанки или сандали на друг човек, както и да отстъпваме за ползване своите.

В морето почти няма опасност от заразяване с гъбички и бактерии поради това, че солената вода действа като дезинфектант.

ПОЛОВИТЕ ЗАРАЗИ СЕ ПОЛУЧАВАТ И В БАСЕЙНА ! – Басейните могат да са благоприятна среда и за заразяване  с болести, предавани по полов път, като трихомоноза, хламидии и др.  Възможно е причинителите на тези заболявания да живеят извън организма във водата за известно време и ако водата не се хлорира става източник на зараза.

Основно значаение за предпазване от предавани по полов път болести при посещение на басейни и други места за къпане е спазването на добра лична хигиена – използването на лични таолетни принадлежности, хавлии, бански.

СТОМАШНИ ВИРУСИ !  – Стомашно-чревните инфекции също са заплаха през летните месеци. Ако погълнем вода при плуване, обикновено няма опасност, освен ако водата не е замърсена и не е хлорирана. В този случай бактериите попадат в организма и могат да доведат до заболяване.

Риск от стомашно-чревни заболявания крият и непакетираните храни. Горещото време и наличието на мухи не бива да се пренебрегват. Плодовете трябва да се измиват обилно. Необходимо е да измиваме и ръцете си със сапун преди всяко хранене, защото от топлината ръцете се затоплят, изпотяват и стават благоприятно място за развитие на микроби.

МРЪСНАТА ВОДА Е ОПАСНА ! – Много хлорираната или замърсената вода, вятърът и пясъкът могат да предизвикат зачервяване и дразнене на очите. Една от най-разпространените инфекции е конюктивидът, за който са характерни сърбеж, сълзене и зачервяване на окото, клепачите се подуват и очите са чувствителни към ярка светлина. Трябва да се има предвид, че той е силно заразно заболяване. По време на плуване е добре да се носят специални очила, а извън водата – очила за слънце.

СЛЪНЧЕВА АЛЕРГИЯ ! – Алергията е нещо, което не може да излекувате, след като се появи веднъж. Затова е толкова важно да предпазите детето от слънчевите лъчи.

Не нарушавайте златното правило да не стоите на слънце в часовете между 11 и 16 часа.

Използвайте лосион с фактор на защита 50 за по малки деца и най-малко 30 за големите.

Много важно е да се обръща внимание на малки ранички и драскотини по кожата, които могат да се замърсят!