КАКВО СЕ ЛЕКУВА С ХЛЕБНА И БИРЕНА МАЯ

Birena mayaКАКВО СЕ ЛЕКУВА С ХЛЕБНА И БИРЕНА МАЯ

Всеки от нас е използвал хлебната и бирената мая за една или друга цел. В един грам мая се съдържат стотици милиони живи едноклетъчни организми, наречени дрожди или квасни гъбички. Те са именно причината за втасване на тестото, получаването на бирата, виното, спирта, глицерина, бозата и др. Без дрождите всички тези неща нямаше да ги има. Още много отдавна дрождите са били прилагани в народната медицина като средство за лекуване на някои заболявания, без да са знаели причината за лечебното им действие. В последните години се стигна до нови научни открития, които доведоха до широко използване на дрождите не само в хранителната промишленост, но и в медицината. Хлебопекарските и бирените дрожди синтезират в големи количества витамини от В-комплекса, провитамин D, незаменими аминокиселини, ензими, а някои видове от тях и антибиотици, растежни вещества, хормони и др.

Интересно е да се отбележи, че наред с фасула , граха, лещата, оризовите, пшеничните, ръжените трици хлебопекарските и бирените дрожди са особено богати на витамин В15, с широк спектър на лечебно действие. В народната и официалната медицина отдавна е намерила приложение течната и суха бирена мая като ефикасно средство при авитаминоза, особено при липса на В-комплекс, против циреи, гнойни възпаления, за укрепване на нервната система.  Дрождите се използват за подобряване на общото състояние на организма, при полиневрити, нарушение в дейността на жлезите с вътрешна секреция, намалена киселинност в стомаха. Високото съдържание в дрождите на витамините В3, В15,D, PP ги прави особено подходящи при изтръпване на крайниците, при склонност при катар, рахит, за разширяване на периферните кръвоносни съдове, намаляване нивото на холестерола, подобряване обмяната на веществата и др.  Хлебопекарните и бирени дрожди могат да се използват за профилактика и лечение под различни форми, но при условие преди това да се автолизират/умъртвят и разрушат/чрез загряване, за да се освободят биологично активните вещества на дрождите клетки. Бирената мая може да се прилага така както се получава/като утайка/след протичане на алкохолна ферментация. Направо или след загряване на водна баня до 80 градуса С, охладена или подсладена, се взема 3 пъти дневно. Изсушената  на гранули бирена мая се взема по 1 чаена лъжица 3 пъти дневно.

От хлебната мая при домашни условия може да се приготви естествено газирано дрождево мляко, което по своята същност е близко до кефира и кумиса. Взема се 1 кг. обикновено кисело мляко, към него се прибавят 3 супени лъжици захар, 200 до 300 грама вода, размесва се/може с миксер/много добре.Отделно се приготвя закваса от хлебна мая, като към 50 г. хладка вода се прибавя чаена лъжичка захар и около 2 г. хлебна мая.Разбърква се добре и се оставя на топло при 25-30 градуса, докато започне буйно да отделя пяна. Готовата подкваса се прибавя към подсладеното и разредено кисело мляко и наново се разбърква добре. Налива се  в бирени бутилки до три четвърти от обема им, запушва се и се държи наклонено до 20-25 градуса до буйно отделяне на въглероден двуокис.. Съхранява се в хладилник. Полученият млечнокисел дрождев продукт  притежава лечебните свойства на кумиса, кефира и българското кисело мляко. Действа общоукрепващо и лечебно. Нормализира обмяната на веществата и е особено препоръчително при туберкулозно болни. Подходящо е и за здрави хора, особено през горещините, охладено наподобява шампанско.

Подходящ източник на дрожди е и бозата, оставена леко да ферментира. Тя съдържа млечна и оцетена киселина, алкохол да 1 процент/в зависимост от степента на ферментиране/.