Атопичен дерматит симптоми и лечение

Атопичен дерматит симптоми и лечение

Атопичния дерматит представлява един от често срещаните кожни проблеми и е най-разпространения вид екзема. Повечето дерматолози и водещи лекари посочват атопичния дерматит като наследствено заболяване. Развитието му започва още в ранна детска възраст. Основни белези на този вид дерматит е неспецифична реакция на дермалния слой кожа към различни дразнители наричани най-общо алергени.

Атопичен дерматит симптоми

Симптомите на атопичен дерматит зависят до голяма степен от възрастта. В резултат на което този вид екземи имат и различна проява и симптоми.

Хората страдащи от атопичен дерматит имат суха кожа, екземите предизвикват зачервяване, напукване и подпухналост на кожата. Много често появата на обрив може да е свързана със силен сърбеж, което от своя страна е съпроводено с излющване на кожата и обрива. Разчесването и излющването на кожата обаче предизвиква отделянето на специфичен секрет, който засъхва бързо и образува типична за атопичния дерматит коричка – крусти.

Болните от атопичен дерматит са склони по-често да развиват различни инфекциозни заболявания на кожата – развитие на брадавици, лишей по кожата, по-често се появяват херпеси, често хората с атопичен дерматит имат гъбички по ноктите и пръстите на краката.

Атопичен дерматит при кърмачки и малки деца

Най-често появата на екземите засяга областта на лицето, по-рядко обриви се наблюдават по тилната област на главата, горната част на ръцете, раменете, корема и краката. Типично обрива при атопичен дерматит е съпроводен с много силен сърбеж. В част от случаите, когато пациента е дете екземата изчезва до третата година.

Атопичен дерматит при възрастните

Локализацията на обрива при възрастните хора е по-различен. Горещи точки на образуване на екземи са областта на ръцете, клепачите на очите и половите органи.

Заразен ли е атопичния дерматит

Много от хората се притесняват, при вида на обрива и често задаван въпрос е дали атопичния дерматит е заразен. Отговора на този въпрос е НЕ – атопичния дерматит не може да се предава от човек на човек (с изключение от родител на дете чрез предадения генен материал).

Лечение на атопичен дерматит

Лечението на атопичен дерматит в домашни условия с подръчни средства и билки е неприложимо. Единствения начин за лекуването е чрез посещение при лекар дерматолог. Ако се съмнявате, че имате атопичен дерматит най-добре е да се консултирате с личния си лекар или дерматолог!

Атопичен дерматит