Анорексия първи симптоми

Анорексия първи симптоми

За заболяването анорексия започна да се говори масово преди 10 години. С бурното навлизане на светския живот в ежедневието с развитието на медиите и модните списания възникна едно ново заболяване наричано анорексия нервоза. Това заболяване е съчетание между нарушен прием на храна и психическо разстройство.

Анорексия е болест на младите момичета

От анорексия страдат предимно млади момичета в юношеска възраст и жени до 25 годишна възраст. В около 90% от случаите на анорексия болните са момичета, чиито семейства от високите прослойки на обществото. При мъжете това заболяване е много рядко и почти не се среща. Подобни заболявания на анорексия се наблюдават при възрастни хора, които отказват да се хранят под психическо напрежение, но основния и действащ фактори при възрастните хора е различен, поради което тяхното заболяване не се води анорексия.

Анорексия първи симптоми

Основна причина, която тласка момичетата да се разболеят от анорексия е желанието им да бъдат харесвани. Лошия модел на подражание на тези момичета са манекенките по модните канали и лъскавите списания. Податливи на анорексия са предимно по-пълните момичета, които неистово желаят да отслабнат. Манията им става толкова силна, че се превръща в психично разстройство, момичето губи реална представа за външния си вид и се чувства дебела. Това кара момичето да се подлага на глад и лишения и да тренира по-усърдно. Дори и омършавели момичетата продължават да се подлагат на строги лишения с оправданието да не качат килограми.

Един от симптомите на заболяването анорексия е отричането на действителността, дори и тя да е обект на непрекъснато обсъждане и говорене от най-близките на момичето, от родители и приятели включително и от медицинските работници.

Анорексия лечение

Лечението на момичетата болни от анорексия е сложно и обикновено протича в няколко етапа с непрекъснато консултиране между отделни лекари. В началните етапи главна роля има психолога, който се бори с психичното разстройство. Обикновено се предписват антидепресанти, които да успокояват момичето, намалят двигателната активност, като по този начин се пести енергия.

Да се научи да яде правилно и здравословно е изключително трудно. Много често момичетата може да са болни от анорексия няколко години и храносмилателната им система е станала ленива, почти всичко което се консумира бива изхвърляно. Захранването на момичетата страдащи от анорексия обикновено става с леки и течни храни, увеличава се приема на въглехидрати. Особено полезни са газираните напитки, които са сладки и придават голямо количество енергия в организма.

Анорексия