АНЕМИЯ ПРИ БРЕМЕННИТЕ ЖЕНИ

АНЕМИЯ ПРИ БРЕМЕННИТЕ ЖЕНИ

Бременните жени също могат да развият анемия. Най-честата причина за анемия по време на бременност е недостигът на желязо. Много важно е бременната жена да бъде тествана за анемия още в началото на бременността.

Анемията е недостиг на желязо във вашето тяло, плодът започва да използва запасите от резервите на вашето желязо около  20-та седмица.

Може да разберете дали имате анемия, като направите кръвни тестове, те много ясно ще ви покажат дали има недостиг на желязо в организма ви.

Добре е да правите такива тестове и в по късни етапи от бременността, тъй като не е гаранция, дали анемията няма да се появи в по късен етап.

Някои от най-честите симптоми на анемията са –  чувство на умора и слабост, бледа кожа, сърцебиене, задух и припадъци.

Застрашени от анемия са жени, които не са в състояние да се хранят добре, жени в многоплодна бременност и запасите от желязо се изчерпват по бързо, имат две бременности една до друга, имат лошо хранене.

За да се чувствате добре и да не развиете анемия вие трябва да приемате по около 15 мг. желязо на ден.

Добре е необходимото количество желязо да приемате от храната, а не под формата на добавки. Добавките могат да предизвикат запек, гадене и повръщане. Така, опитайте се да ядете храни богати на желязо. Такива храни са – червено месо, спанак, сушени плодове и др.

Важно е да обърнете внимание и на приема на витамин С, него трябва да го вземате редовно, тъй като той помага да се разгради желязото по-бързо в организма ви.

Трябва да се избягват напитки, които съдържат кофеин, тъй като те абсорбират по-голяма част от  желязото.

Анемия