АНЕМИЯ

anemiqАнемията е доста често срещано напоследък заболяване. То се установява доста късно, затова профилактичните прегледи са изключително важни в ранната диагностика на анемията.

 

Повечето анемии се причиняват от липсата на витамини или желязо в организма. Това често се дължи на небалансирана диета или определени заболявания.

 

Човешкият организъм се нуждае от желязо, за да произвежда хемоглобин. Желязото, което се съдържа в месото се усвоява по-бързо от желязото, което се съдържа в зеленчуците и другите храни. Затова при анемия се препоръчва да увеличите приема на месо, особено на говеждо и черен дроб.

 

Желязото може да се приема и под формата на хранителна добавка, която се комбинира с витамини или минерали с цел да се усвои по-бързо.

 

Други храни които съдържат желязо и трябва задължително да се консумират при анемия са: спанак, фъстъци, бадеми, яйца, грах, леща боб, сушени плодове, сок от сини сливи.

 

Витамин С подпомага усвояването на желязото. Витамин С се съдържа в плодовете и зеленчуците особено в пресните и замръзените, но в консервираните се съдържа в по-малки количества.

 

Липсата на витамин В12 води до развитието на пернициозна анемия. Т я се получава в следствие на това, че организмът не може да абсорбира витамин В12 от храната. В такива случаи този витамин се внася в организма под формата на добавки.

 

Хранителните източници на витамин В12 са житни и животински продукти – говеждо месо, черен дроб, яйца и млечни продукти.

 

Фолиевата киселина е елемент от групата на витамините В и участва в синтеза на нови клетки в организма. Тя има изключително важно значение при развитието на ембриона, затова по време на бременност приема на фолиева киселина е задължителен. Източници на фолиева киселина са спанак, грах, боб, черен дроб, яйца, банани, портокали и др.

 

Основната цел при лечението на анемията е повишаването на способността на кръвта да транспортира кислород до клетките. Това се постига, чрез увеличаване броя на червените кръвни клетки или нивото на хемоглобин у тях.

 

Лечението на анемията отнема много дълъг период от време. Може да продължи и година, а при по тежки случаи и повече, затова ранното откриване  на анемията е много важно.

АНЕМИЯ