Алопеция ареата при жените

Алопеция ареата при жените

Алопеция ареата е сравнително рядко срещано заболяване, сред обикновените хора по широко се използва наименованието гнездово оплешивяване. Симптомите на заболяването са ясно видими – обикновено по-главата се получават гнезда в които косата напълно опадва. Огнищата на алопеция ареата може да бъдат няколко. Заболяването се регистрира при жени и мъже.

Алопеция ареата  характеристика

Въпреки, че сме в 21в. все още учените не могат да дадат точно обяснение какво причинява оплешивяването причинено от Алопеция ареата. За момента този вид алопеция се приема за автоимунно заболяване т.е. собствената имунна система напада фоликулите на космите. Обикновено Алопеция ареата засяга предимно космите на главата и води до гнездова плешивост, но може и да причини опадване на космите на тялото.

Алопеция ареата причини аз поява

От Алопеция ареата човек не може да се зарази, обикновено има генетическа обремененост. Заболяването се проявява на всяко 10 поколение. Първите прояви обикновено започват в ранна детска възраст, но при някои хора то може да е много слабо и да остане незабелязано, а през съзнателния живот да се активизира.

Алопеция ареата се характеризира с периоди на затишие и периоди в които косата започва да окапва интензивно. Учените не са установили, какви са точните фактори влияещи върху активизирането на това заболяване и объркването което причиняват на имунната система. Сред редовните заподозрени това са силния стрес и прекарани тежки инфекциозни заболявания.

Лечение на Алопеция ареата

Все още няма доказано лечение на Алопеция ареата, няма и официално удобрено лекарство с помощта на което ще се преборите с това заболявания. Въпреки това има превантивни мерки, които могат да се вземат. Едно от тях е прекарването на курс с кортикостероиди. Кортикостероидите се използват широко при борбата с автоимунните заболявания, основната задача им е да понижат имунната защита. Разбира се подобни мерки имат и отрицателни въздействия, като повишен риск от гъбични или бактериални инфекции.

Расте ли косата след алопеция

Характерното при Алопеция ареата е че на места (а в някои случай дори цялата) коса опадва. След определен период от време, който е различен за различните хора, косата отново започва да расте. Този период обаче може да бъде седмица, месец или при някои хора дори година. Изключително рисково е опадването на косата в тилната област при жените, защото там косата се възстановява най-бавно.

Започналата да расте млада коса, може да бъде бяла, обикновено белия цвят потъмнява или следващото поколение косми е с нормален за косата цвят.

Гнездовата плешивост може да обхване не само косата, но и други зони от лицето. При жените най-рискови са веждите.

Алопеция ареата