АЛЕРГИЯТА - ЗАБОЛЯВАНЕ НА 21 ВЕК

алергия

 АЛЕРГИЯТА

През последните двадесет години се наблюдава драматично нарастване на броя на страдащите от алергия. Алергия означава една по-висока реактивност/свръхчувствителност/ на организма спрямо някои външни вещества, известни като алергени. В тази връзка има респираторна алергия, когато симптомите възникват в носа и белите дробове, кожна алергия, когато реагира кожата, и очна алергия, когато са засегнати очите. Броят на веществата, към които хората могат да бъдат алергични, е изключителни голям. Съществуват алергии към храни, лекарства, домашни любимци, вдишване на химични елементи, домашен прах, козметика, облекло,плесени, алергии от ухапване на насекоми.

Основните симптоми на алергията са сърбеж на кожата, кихане, течащ нос, пълзене на очите, зачервени, подути клепачи, дихателни проблеми, а в най-лошите случаи дори смъртоносен шок. Те показват, че имунната система се бори с нормални и безобидни вещества по същия бурен начин, както и с тежки инфекции и заболявания. Съществуват и тежки форми на алергия, които са живото застрашаващи – отток на ларинкса, астма и анафилактичен шок. Най-простото лечение на алергията би се състояло в това, човек постоянно да избягва алергените, причиняващи болестта.За съжаление това е трудно осъществимо на практика, защото човек не може да избегне много от алергените, като например домашен прах или различни хранителни продукти. Поради това лечението на алергията и до днес се ограничава до два метода – специфична хипосенсибилизация и медикаменти, които овладяват симптомите. Хипосенсибилизация, наричана също”алергична ваксина” е лечение, при което в тялото се вкарват субстанциите, предизвикващи алергия през равни интервали от време в увеличаваща се доза. Медикаментите, които лекуват само симптомите на алергията са антихистамини, кортикостероиди, отбъбващи капки и спрейове за нос, стабилизатори на имунните клетки.

 

Как да си помогнем сами? Алергичните към полени трябва да избягват разходките сред природата, болните с хранителни алергии трябва да избягват консумирането на храни, които могат да предизвикат алергични реакции, алергичните към някои лекарства да спрат тяхната употреба. Проветрявайте и отстранявайте праха, прекъснете контакта с домашните  любимци, намалете влагата. Избирайте подходящи места за почивка – високопланински курорти, места с по-хладен климат.