Алергия видове и симптоми

Алергия видове и симптоми

Едно от най-често срещаните заболявания, за което малко хора знаят това е алергията. По данни на световната здравна организация на Балканския полуостров всеки трети човек има една или друга форма на алергия. Най-висока честота на срещане на алергия се наблюдава при децата на възраст между 7 и 16 години, а най-ниска сред хората в активна възраст. При възрастните хора честотата на срещане на алергия също е по-ниска, но остава най-висока сред другите райони в Европа.

От какво се причинява алергията

Някои от хората може да имат вродена алергия примерно алергия към лактозата, но при повечето хора, появата на алергия може да бъде спонтанна и да се задържи година, две, десетилетие или за цял живот. Появата на алергична реакция е в резултат на навлизането в организма на алергенни. Тези алергенни може да са безобидни за повечето хора, но при пациентите страдащи от алергия имунната система разпознава тези алергенни като опасни вещества и се активизира. Ако алергена дълго време не напусне тялото, а концентрациите му се увеличават може да настъпи алергичен шок.

Алергия към лактоза

Това е една от най-често срещаните причини много хора да не могат да консумират краве и овче мляко. Алергията към лактоза в България е рядко срещана, но има страни в които повече от 5% от населението имат алергия към лактоза. Причината за появата на този вид алергия е понижено ниво на ензима лактаза или организма въобще не го синтезира. Пациентите с непоносимост към лактоза ако консумират краве или овче сирене имат силни болки и подуване на стомаха, това е в резултат от невъзможността да се разгради лактозата.

Алергия към полен

Това е една от най-често срещаните алергии. Много от хората изпутват силен дискомфорт към полена и обикновено пролетта е труден сезон за тези хора, защото именно тогава алергията има най-силна проява. При повечето хора симптомите на алергия към полен са зачервяване на очите, кихане и кашляне, сухо гърло, сърбеж в ушите, течене на носа или запушен нос.

Алергия към домашен прах

Този вид алергия е също много често срещан. Основна причина за поява на алергия към домашен прах не е самия домашен прах, а по скоро малките микро акари, които се носят заедно с праха. Попаднали в дихателната система те отделят специфичен белтък. Повечето хора имат поносимост към този белтък, но при една малка част от хората имунната система се активизира и води до появата на алергична реакция.

Алергия към домашни животни

Редица хора изпитват истински ужас когато околко тях има животни. Причината е ясна и това е алергия. Повечето хора имат алергия към космати животни, а някои и към насекоми. Обикновено хората, които имат алергия към животни са изпитвали неприятното сължене или недостиг на въздух. Причината за поява на алергия към домашни животно е отново микро акар, който живее и се развива на повърхността на космите и кожата на животното.

Това са трите най-често срещани вида алергии. Освен според причинителя на алергичната реакция, класификацията на видовете алергии може да стани и според симптомите, които се наблюдават.

Те биват:
Дихателна алергия
Кожна алергия
Храносмилателна алергия

АЛЕРГИЯ