Алергия към домашен прах

Алергия към домашен прах

В България по официални данни 1/3 от населението страда от алергия, а на всеки 1000 души двама са с тежка проява на алергия и живота им се поддържа, чрез специални медикаменти. Това поставя България на едно от водещите места сред световните държави по-показател страдащи от алергия. Проявата на алергия може да бъде на различна възраст. Обикновено най-силно са засегнати децата и с порастването им те спират да имат алергия, но в някои случаи алергията се запазва за цял живот.

Най-често срещаната алергия това е към домашния прах. Опасността при тази алергия идва от факта, че домашния прах се намира практически навсякъде около нас и най-вече в нашия дом. Поддържането на висока домашна хигиена често не е достатъчно за да премахнем всичкия прах. Нека да ви информираме обаче повече за алергията към домашен прах

Домашния прах ли причинява алергия ?

Основната причина за алергии не е самия прах, а акари, които живеят в него. Акарите в домашния прах са един от най-значимите източници на алергия познат на човечеството. От домашния прах се причиняват най-вече дерматит, конюнктивит, хрема, а по-рядко дори астма.

Алергия от акарите

Може би във вас възниква въпроса какво точно правят тези акари, за да причинят алергия на хората. Установено е че голяма част от хората проявяват алергия към белтъка DerP1, той представлява храносмилателен ензим и се намира в екскрементите на акарите. Праховите акари живеят в човешките жители, на размери са микроскопични, но милиони обитават нашите жилища. За около 3 месеца само един акар произвежда около 2000 екскременти като всеки един от тях може да причини алергия. Праховите акари се чувства най-добре в килимите, изолация срещу влага, зад секции и гардероби, под леглата. Най-удачна за развитието им е температура от 25 градуса и влажност на средата 75%.

Превенция срещу алергия от домашен прах

За да намалите риска от алергични реакции на вас или ваш близък трябва да изпълнявате няколко прости правила, които да повишат хигиената във вашето жилище и помнете, че колкото и да се стараем винаги има прахови акари в дома.

Редовно почистване на прах от всички повърхности
Замяна на килимите с балатум или ламиниран паркет‎
Покриване на дюшеците и възглавниците с непромокаеми калъфи‎
Редовно „замразяване“ на плюшените играчки във фризер за един ден‎
Намаляване на относителната влажност до 70%, за да се забави развитието на Aspergillus

Алергия от домашен прах