Алергия към козметични продукти

Алергия към козметични продукти

Алергия към козметични продукти
В днешно време козметичните продукти се употребяват широко най-вече от жените и по-слабо козметични продукти се използват от мъжете. Малко от хората обаче се замислят какви опасности може да крият някои козметични продукти. Най-честата форма на оплакване от козметичен продукт това е алергията.

Козметични продукти и закона

Въпреки, че козметичните продукти са под зоркия поглед на Законите и Наредбите в България, голяма част главно китайски продукти за красота успяват да достигнат до търговската мрежа. Опасно е да се купуват стоки, които не са произведени в Европейския съюз, защото те не подлежат на контрол, а в България няма лаборатории, които да могат да установят качествения и количествения състав на много продукти.

Алергия от козметични продукти

Едно от най-често срещаното оплакване от козметичните продукти това е появата на алергия. Добре е като си купувате продукт от магазина за козметика да се информирате дали е дерматологично тестван. В дерматологичния тест освен тест за подходящ тип кожа, продуктите се изследват и за причиняването на алергия.

Червило и алергия

Някои от червилата съдържат остатъци от олово (използвано като боя). Оловото е силен дразнител и спада към тежките метали. Кожата на устните е фина и при напукани устни оловото може да контактува с подлежащия генеративен слой на кожата и да предизвика алергия, най-вече с подуване на устната, локални зачервявания или микроскопични пъпчици.

Алергия от боя за коса

Вече по-рядко но преди 5 години много жени бяха изпаднали в ужас от некачествени бои за коси, които предизвикваха остра алергия. При повечето жени се появяваха големи петна в основата на скала, при по-силна алергична реакция към този козметичен продукт, се стигаше до косопад.

Алергия към кремове

В днешно време кремовете за ръце, кремовете за лице и тези за напукани пети крият голям риск от алергии. При хора с чувствителна кожа е възможно некачествения продукт да изгори повърхностният слой. Никога не използвайте кремовете за ръце след изтичане на срока на годност, това почти 100% гарантира раздразване на кожата.
Често срещан вид алергия към кремовете за ръце е появата на фини петънца (множество на брой) по дланите и китките. Възможно е да бъдат придружени с остър сърбеж.

За да избегнете алергия към козметичните продукти най-важното е да гледате добре опаковката, да проверите дали е дерматологично тестват, дали има данни за алергични реакции, има ли препоръки да не се използва от хора с чувствителна кожа и най-вече използвайте продукти на доказани марки!

Алергия