Акне - Причина и Лечение

akneАкне

Акне е кожено заболяване. Появата на акне се свързва основно с пубертета, но този проблем се среща и при възрасни хора и то най-вече при жените по време на бременност Появата на акне е в резултат на интензивна хормонална дейност. Появата на акне може да е в резултат на приемането на различни лекарствени средства или храната, която консумираме.

 

 

Акне и как се появява то

В резултат на нестабилност на хормоналното ниво, се стимулират активността на мастните жлези. В резултат на това жлезите отделят своя секрет, които слепва роговите клетки. Образува структура е затапена. Мастния секрет затворен в този “капан” от мъртви клетки, започва да се дразни от бактериите намиращи се по кожата на лицето. Така събраната мастна субстанция, когато няма как а излезе, се разраства и подува образувайки пъпка – акне.

 

Акне и женското лице.

Руско списание публикува изследване на специалисти дерматолози коментиращи проблема с акне. Според това издание кожния проблем акне при около 5% от жените се запазва до около 50 годишна възраст. Специалистите споделят факта, че при над 50% от жените по време на менструалният им цикъл се появява акне независимо от възрастта. Освен това учените установили, че генетично било заложено и появата на акне. Едва при 10% от изследваните жени с акне, родителите им са нямали подобен проблем.

 

Лечение на акне

Много хора са опитвали да се борят със акнето, но резултатите са били незадоволителни Причината се крие, че лечението на акне е сложен процес и не се случва за ден или два, а отнема дълъг период от време.

 

Пъпките /акне/ които са на лицето, често образуват гноен връх. Младежите и голяма част от жените изцеждат акнето. При лечение на акне това е изключително забранено. От една страна при изцеждането на пъпката на лицето или друга част на тялото може да се появи възпаление на мястото на пъпката. Друг проблем, които може да се появи, а малко хора знаят за него е, че изцедената от пъпката мастна течност, лесно може да попадне в кръвотока и да достигне бързо до мозъка / лицето е много близо до този орган/ и да причини сериозно заболяване, а при по тежки усложнения дори смърт !

 

Когато избирате лекарствено средство срещу акне имайте предвид, че периода за който ще се появи видим ефект при лечението на акне е около 3 месеца. Ако даден лекарствен продукт ви обещава лечение на акне за по-малък срок от време нашия съвет е да не му вярвате! Имайте предвид, че различните мазила за лечение на акне имат и странични ефекти като: повишават чувствителността на кожата, някои лекарствени пасти водят до изсушаване и белене на кожата на лицето, а за други е препоръчително да се пазим от слънце.

 

По аптеките се продават различни сапуни за акне с алкална основа, ние обаче не ви препоръчваме тяхното използване поради факта, че изсушават прекомерно кожата на лицето, а рефлексния отговор на тялото и на лицето е допълнителното омазняване,

 

Широко разпространение на пазара са и лекарствата с орално приложение. Лечебната сила на тези препарати се дължи на подтискане на хормоналната активност, за да лекувате акнето с тези лекарства ще ви трябва обаче лекарско предписание.

 

Спрете появата на акне

За да ограничите появата на акне, по-време на менструация или бременност е необходимо да ограничите някои храни. Високо въглехидратните храни се препоръчват да се ограничават при проблемна кожа и поява на акне. Освен това ограничете и колата. Има различни диети с които ще успеете да ограничите появата на акне. Различни диетолози дори препоръчват диети за лечение на акне. дали са ефективни не мога да ви кажа, но ограничаването на въглехидратите ще помогни за лечението на акне. Ако детето ви има проблем с този проблем може да му приложите същите методи, ако взима стероиди забранете му ги.

 

Лечението и справянето на акне както споменахме вече е сложен проблем и за справянето с него ще е необходимо дълъг период от време. При усложняване или инвазивно появяване на акне или за лесно справяне ви препоръчаме да посетите специалист козметик или дерматолог. Лечение на акне при истински специалисти минава най-лесно и без усложнения Кожата без акне е красива и привлекателна.