АЮРВЕДА

aiurveda

АЮРВЕДА ПОМАГА ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ЗДРАВИ СТАВИ

Съществуващата от 5000 години наука за дълголетието Аюрведа помага за поддържане жизнеспособността , творческата сила и гъвкавостта на човешкия организъм. Ще се спрем на онези фактори, които помагат за поддържане на здрави стави при хората.

 

ДОБРОЖЕЛАТЕЛНОСТ – нормализира имунитета в ставите /при такова настроение те най-добре са защитени от негативни въздействия/.

 

УМЕНИЕ ДА СЕ ПРОЩАВА – то дарява на ставите сила и способност да се борят с възпалителните процеси.

 

ТРУДОЛЮБИЕ – дава на ставите устойчивост / но не страстно отдаване на някаква работа – ”страстният” труд увеличава напрежението в ставите, а това ги изтощава и уморява/ .

 

НАДЕЖДА /да не се губи никога/ – тя способства за нормална инервация на ставите / работата на тези нерви, които ги свързват с другите органи/.

 

УЧТИВОСТ – нормализира обмяната на веществата в целия организъм, в това число и в ставите.

Желаем ви  никога да не губите надежда, да бъдете винаги учтиви и доброжелателни, трудолюбиви и да умеете да прощавате. Ина ставите ще бъде по леко, и на душата – по добре. А от негативните емоции трябва да се плашите и да ги избягвате. Те нанасят сериозна вреда върху вашите стави.

 

ОБИДЧИВОСТ – тя предизвиква при тях възпалителни процеси. Това особено се проявява, когато човек с обида в сърцето извършва някаква  физическа дейност. Ако това се повтори, то постепенно води до полиартрит в ставите на долните крайници. Когато с обида в душата се изпълнява някаква умствена дейност, то страдат ставите на ръцете.

 

ГНЯВ – нарушава структурата на ставите.

 

ОТЧАЯНИЕ – увеличава чувствителността на ставите и засилва болките. Когато отчаянието прерасне в разочарование, започват деструктивните изменения в ставите.

 

БЕЗДЕЛИЕ – снижава силата и стабилността на ставите и те бързо се уморяват. Ставите на краката стават здрави при радостни движения. Ставите на ръцете са повече свързани с работата на ума и на тях им е  нужна радостна умствена дейност.

 

Аюрведа предпазва от напоритостта. Това качество идва, ако се съчетаят силната устременост на чувствата към някакъв материален обект и гордостта. Обикновено човек действа напористо, когато поставя своите интереси над интересите  на обкръжаващите го хора. Такава дейност винаги води до деградация на съзнанието, поради което възникват група болести, сред които всякакви  нарушения на обменните процеси в ставите и натрупване на соли в тях.