Лечение на афта

Лечение на афта

Афтозен стоматит, или още познат като афти, е заболяване на устната кухина, което се изразява в появата на малки, понякога гнойни язвички. От афти страдат хора от всички възрасти, както и от двата пола, но най-податливи на появата им са децата.

Афтите са малки червени, до бели петънца, сивкави и плитки язвички /големи колкото лещено зърно/ в устната кухина, където тъканите са по-меки /вътрешната страна на бузите или устните, върху или под езика, отзад на гърлото до мекото небце и сливиците/. При по сериозна инфекция язвичките могат бъдат и гнойни. Обикновено афтите траят от 4 до 14  дена /заболяването се изразява в изчезването на едни и появата на други афти/ и не се появяват повече от 4 наведнъж.

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА НА ТЕЗИ ОБРИВИ

Слабата имунна система и последвала инфекция на устната кухина.

При прехапване по време на ядене.

Алергична реакция към някои храни.

Авитаминоза /недостиг най-вече на витамините В1, В2, С, цинк, калций, фолиева киселина, желязо/

Фамилна обремененост.

Заболяване като целакия, болест на Бехчет и на Крон, синдром на Райтер, сифилис и др.

Страничен ефект от лекарствен препарат /нурофен например е едно от лекарствата, което често може да причини афти особено при децата./

Пастата за зъби /пастите които съдържат натриев лаурил сулфат, често са причинители на афти/ и продуктите за освежаване на дъха изсушават лигавицата и я правят податлива на инфекции, което може да бъде последвано от поява на афти.

Лоша хигиена на устната кухина.

КАК ДА СЕ ЛЕКУВАМЕ ИЛИ ДА ПРЕДОТВРАТИМ ПОЯВАТА НА АФТИТЕ?

На първо време избягвайте:

1.      Остри, хрупкави, груби храни, които разраняват афтите и увеличават болката.

2.      Кисели, пикантни, солени храни, които дразнят и предизвикват болка

3.      Подправки

4.      Кафе, цигари, дъвка

Може да  почиствате повърхността на афтите с водороден прекис /кислородна вода/. Спазвайте добра устна хигиена и сменяйте редовно четката си за зъби.