Какво е Хистероскопия

Какво е Хистероскопия

Хистероскопията е метод за преглед и лечение на маточната кухина чрез използване на специален инструмент, наречен хистероскоп. Това е вид ендоскопия, където се използва минимално инвазивен подход. Хистероскопията може да се извършва с диагностична цел или оперативно.

Диагностичната хистероскопия се извършва за целите на диагностика и обикновено трае от 10 до 30 минути. Тя може да открие различни здравословни проблеми като миоми на матката, вродени аномалии (като маточна преграда) и септуми. Освен това, хистероскопията може да помогне при откриването и лечението на патологични състояния като полипи, фиброиди и вътрематочни адхезии (сраствания).

Оперативната хистероскопия се извършва след диагностичната хистероскопия и се използва за извършване на различни гинекологични операции. Това включва премахване на миоми, вътрешни слоеве на матката (ендометриална аблация), вътрематочни спирали, противозачатъчни импланти и вътрематочни песари.

Хистероскопията е предимно предпочитан метод, защото избягва необходимостта от отваряне на коремната стена (лапаротомия) и премахване на матката (хистеректомия). Това позволява по-малка травма, по-бързо възстановяване и по-малък риск от усложнения.

Общо казано, хистероскопията е полезен метод за диагностициране и лечение на различни гинекологични проблеми, като предлага малко инвазивност, точност и бързина в изпълнението на процедурата.