Туршия от червено цвекло

червено цвеклоВъпреки, че червеното цвекло не е от традиционните зеленчуци за приготвянето на българската туршия, този зеленчук бързо намира мястото си на нашата трапеза. Червено цвекло може да се намери целогодишно по българските пазари, но приготвянето на домашна туршия от него предава един приятен леко кисел вкус, подходящ като салата към много ястия така и мезе за традиционни български напитки.

Продукти за Туршия от червено цвекло

Тази туршия се приготвя много лесно трябва да разполагате само със:
червено цвекло
сол
оцет 6%

Приготвяне на Туршия от червено цвекло

туршия червено цвеклоЗа целта на тази туршия се използва само кореноплодието, листата на червеното цвекло не са ни нужни. След като почистите цвеклото трябва да го измийте добре и да го сложите да се вари. Може да ви отнеме около 3-4 часа. След това го белите и нарязвате на филии. Добре е дебелината на филиите от червено цвекло да е около 1, 1.5 см дебелина.

Филиите от червено цвекло се нареждат плътно в буркана приготвен за туршията. Заливат се с варена и охладена саламура приготвена от 3 л вода, 270 гр. сол, 300 мл оцет.

След това запечатваме буркана. Туршията от червено цвекло се поставя да отлежи при температура от около 10 градуса. След 10-12 дни нашата туршия от червено цвекло е готова.

Туршия от червено цвекло