Царска туршия - вкусна рецепта

Царска туршия - вкусна рецепта

Една от най-обичаните и уважавани зимнини приготвяни от повечето български семейства е царската туршия. Тя е идеална гарнитура за много зимни ястия, но също така царската туршия е перфектно мезе за любимата напитка на повечето българи – ракията. Приготвянето на царска туршия си е цяло изкуство, за младите домакини това е една сложна задача, имено заради тях пишем тази статия, за да им помогнем с една добре изпитана рецепта за приготвяне на вкусна царска туршия.

Царска туршия нужни продукти

За приготвянето на царска туршия ще ви е нужен букет от зеленчуци. Сред основните са – Моркови, камби, карфиол, зеле, целина и чесън. В някои райони в България добавят и зелени домати.

За марината на царската туршия

Сол – 3-4с.л.
Оцет – 250лм.
Мед – 2с.л.
Захар – 2с.л
Бахар
Черен пипер на зърна

Царска туршия приготвяне

Приготвянето на царска туршия започва с измиването на зеленчуците и тяхното почистване. Най-добре е да нарежете морковите на шайби, а камбите на четири едри парчета.

Започваме да редим зеленчуците, препоръчваме ви да приготвяте царска туршия в 3л. буркан. На дъното поставете листата от зеле, след тях поставете шайбите нарязани моркови, поставяме над морковите ред камби и над тях карфиол, покриваме с целина и повтаряме описаната последователност докато стигнем гърлото на буркана.

За тези домакини, на които не им се играе толкова, може да поставят на дъното зеле и след това всички останали зеленчуци в царската туршия да бъдат разбъркани и поставени в буркана, но много по-красив е първия вариант.

След като сме подредили зеленчуците, трябва да се погрижим за марината на царската туршия. Обикновено приготвянето на марината е стандартно в тенджера се кипва вода, всички по-горе изброени съставки на марината се поставят във водата. марината се излива в буркана още докато е гореща. марината на трябва да покрие догоре зеленчуците в туршията.

Много бързо буркана с царска туршия трябва да се затвори и да се обърне с капачката надолу, така буркана с туршия престоява 2 дена след което е нужно да се премести на хладно място.

Царска туршия