Царска туршия рецепта

Царска туршия рецепта

По стари български традиции повечето семейства се подготвят за зимата с домашно направени зимнини. Една от най-популярните зимнини това е популярната на всички царска туршия. Рецептата за царска туршия е известна на повечето българи, но сред по-младите и неопитни домакини често се лутат в търсенето на рецепта за царска туршия. Решихме да ви предложим нашия вариант, което е изпитан!

Необходими продукти за царска туршия

Зеленчуците, които трябва да включите в туршията обикновено се подбират по вкус, но задължително или по скоро препоръчително е в тази туршия да сложите: Камби, Карфиол, Зеле, Целина, Моркови, Чесън.

Марината за царска туршия

Марината, която ще ви предложим е за туршия приготвена в три литров буркан;
Оцет – 250лм
Захар – 2с.л.
Сол – 3-4с.л.
Мед – 2с.л.
Бахар
Черен пипер на зърна

Приготвяне на царска туршия

Зеленчуците за туршията се измиват добре и се почистват. Морковите се нарязват на кръгли резени, всяка камба се нарязва на четири едри парчета. На дъното на буркана постила ме зеле, поставяме след тях моркови следвани от камбите, следва ред карфиоли отново камби и целина. Друг вариант за приготвяне на царска туршия е размесването на съдържанието на буркана, като задължително най-горе се добавя бахара.

След като сме поставили зеленчуците и подправките в буркана е време да се погрижим за марината на нашата туршия. В голяма тенджера се кипва марината, всичките продукти за марината се поставят във вода като количественото трябва да е достатъчно за запълването на буркана. Важен момент в тази рецепта за царска туршия е наливането на марината в буркана докато тя е още гореща! Марината се налива до покриването на всички зеленчуци и подправки.

Туршията се затваря веднага с капачка и се обръща с капачката надолу. Туршията прекарва поне 2 дена така след, което се поставя на хладно място.

Царска туршия