Смути със спанак и ябълка

Смути със спанак и ябълка

Смути със спанак и ябълка
Все по-популярни сред любителите на здравословното хранене стават смути фрешовете. За тези от вас, които за първи път чуват тази дума смути представлява гъста напитка от плодове и/или зеленчуци приготвена в блендер.  Смутито е по-гъсто от сока и нектара, в него се запазват всички полезни вещества на зеленчуците и плодовете. Консумира се прясно приготвено.

В днешната статия сме решили да ви представим едно от най-популярните и същевременно лесно за приготвяне смути, а имено това със спанак и ябълка. Това смути е подходящо за начинаещи, защото е сладко и питатенолно.

Смути със спанак и ябълка – здравни ползи

Както всички знаем, ябълките са плод богат на пектини. Пектините са вид фибри (разтворими фибри). Фибрите помагат за правилното функциониране на храносмилателната система, в чревния тракт спомагат за прочистването на задържаните в смукателните власинки токсини, също така редовната консумация на ябълки води до нормализирането на холестерола.  Съдържат още ябълчена и лимонена киселина, богати са на минерални вещества, както и на витамини В1, В2, С, Е, Р и РР.

Спанака е може би един от най-полезните зеленолистни зеленчуци. Той е изключително богат на желязо, което прави това смути подходящо и за хора страдащи от желязодефицитна анемия. Спанака е богат също на витамин А, C и витамин Б6, от минералите освен желязото се съдържа във в високи количества калций и магнезий.

 

Нужни продукти за Смути със спанак и ябълка

Една Ябълка – сладко кисела;
Две шепи спанак;
Половин лимон (без кора);
малко вода.

Начин на приготвяне на Смути със спанак и ябълка

Ябълката се нарязва на парчета и се поставя в блендера, след нея се поставя и спанака, добавя се водата  и се изстисква сока на лимона, съставките се притискат, след което се пуска блендера, до получаването на хомогенна зелена смес.

Това смути с ябълка и спанак е подходящо да се пие сутрин на гладно или вечер. Освен, че е с приятен сладникав вкус това смути представлява и една голяма здравословна бомба, която ще ви зареди с полезни вещества за целия ден.

Добра идея е да включите това смути в диетата си за отслабване.

Смути със спанак и ябълка