ПРАВИЛА ЗА ПРИГОТВЯНЕТО НА ТУРШИИ

туршияЕсен е. Пазара е залят с по-евтини зеленчуци.  Всички  тръгват да пазаруват зеленчуци за да си приготвят туршии. Туршията неизменно присъства на трапезата на българина през зимата. Но знаем ли правилата за приготвяне на туршията? Тя е вкусна и трайна, когато се спазват съотношението на продуктите и солта по теглото.

Количеството сол се определя в зависимост от вида на зеленчука и начина на приготвяне на трушията. Пресоляването забавя ферментацията.

 

Приготвят се от един или от различни видове зеленчуци, като за подправки се използват магданоз, копър, целина, чесън, дафинов лист, черен пипер и др.

 

Обикновено трушиите се правят като се залее зеленчука или само със солена вода или с разтвор от оцет и сол. За по-голяма трайност между зеленчуците се слагат лозови, вишневи, дюлеви или дъбови листа.

 

Когато зеленчукът се залива само със солена вода, на литър вода се прибавя по 1 кафеена чаша сол, а когато се залива с вода, оцет и сол, количеството на солта се намалява.

 

За да бъде трушията  трайна и хрупкава саламурата трябва да бъде 7-8 см. над зеленчука.

 

Ако ферментацията на туршията се забави заради силно осолена саламура, е необходимо да се излее част от нея и да се долее преварена вода, след което трушията трябва да се  преточи няколко пъти.

 

Ако саламурата започне да се провлачва от това, че не е достатъчно осолена, е необходимо да се превари, като една част от нея се замества с чист оцет или се прибавя още сол. Ако има омекнали зеленчуци, те трябва да се отстранят.

 

Съдовете, които ще се използват при правене на трушията трябва да бъдат много добре измити, а за съхранение на  трушиите са най-подходящи стъклените буркани.

 

Трушията трябва да се съхранява в хладни помещения. След изваждането на трушията останалият зеленчук трябва  добре да се притисне, за да се покрие със саламура.

Туршия