ЗАЛОЖЕТЕ НА РИБАТА

riba hranaЕсенциалните мастни киселини /ЕМГ/подпомагат важни системи на човешкото тяло – репродуктивната, имунната, нервната и сърдечносъдовата. Но то не може да ги произвежда само, а ги  приема с храната. Най-голямо количество Омега-3- една от основните групи ЕМК, се съдържа в рибата.Колкото повече морски дарове има на масата ви, в толкова по-добра форма ще бъдете, твърдят лекари и специалисти по здравословно хранене.

 

МНЕНИЕ НА ДИЕТОЛОГА – Богатото на риба меню повишава чувствителността на тялото към лептина – вещество, произвеждано от мастната тъкан и сигнализиращо за настъпила ситост. При затлъстяване организмът престава да обръща внимание на предупреждението – ”Спри да ядеш, вече си се нахранил”. За да бъде възстановен балансът, се усилва производството на лептин. По-лесно и неусетно ще свалите наднормените килограми, ако консумирате повече риба, съветват американски диетолози. Освен това е доказана връзката между пониженото ниво на лептина и намаляването на риска от сърдечни болести.

 

КОНСТАТАЦИЯ НА КАРДИОЛОГ – Според изследване включването на тлъста риба в менюто поне веднъж седмично намалява с 44% вероятността от сърдечен пристъп с летален изход при хора над 70 години.А друго изследване показва, че дозата от 100 г. риба 2-4 пъти седмично намалява риска от пристъпи на стенокардия при жените .

ДУМАТА НА ГЕРНАТОЛОГА – Японките от години са на първо място в света по средна продължителност на живота – неотдавна този показател се е увеличил на 85 години. За мъжете той е по-нисък 78 години, но тази цифра все пак е по-голяма, отколкото в останалите страни. Геронтолозите обясняват това с многовековните традиции в храненето. Едно от най-важните блюда в тази страна е рибата. Доказано е също така, че възрастните хора, които ядат морски дарове поне веднъж седмично, са изложени на 34% по-малък риск да развият старческо слабоумие и болестта на Алцхаймер.

 

НЕВРОПАТОЛОГЪТ СЪВЕТВА – Някои  симптоми на синдрома на хроничната умора изчезват при включването в менюто на риба , особено от по-мазен вид. Според лондонски лекари една от причините за синдрома е химическият дисбаланс, които влияе на мозъчната дейност. Рибата регулира нивото на двата ключови химически компонента – холин и креатин. Рибната диета не е панацея, но тя намалява мускулните болки, усещането за умора и ”белите петна ” в паметта.

 

ПОЗИЦИЯ НА ПСИХИАТЪРА – При 88% от пациентите, наблюдавани от британски лекари, спадовете в настроението, пристъпите на паника и депресия почти изчезнали, след като изключили от менюто  си захарта, кофеина, алкохола и наситените мазнини, увеличавайки количеството на плодовете, зеленчуците и преди всичко на рибата.

 

НАБЛЮДЕНИЯ НА ОНКОЛОГА – Полиненаситените мастни киселини Омега-3 разрушават частично определени типове ракови клетки, спомагайки за ликвидиране на новообразуваният Ползата от тях е особено осезаема в профилактиката на онкологичните заболявания на млечната жлеза, простата, белите дробове и дебелото черво.

 

ГЛАСЪТ НА ПЕДИАТЪРА – Децата в семейства, в които често се консумират мазни видове риба, са изложени на  4 пъти по-малка опасност в сравнение със своите връстници да се разболеят от астма. Наред с това мастните киселини Омега-3 действат успокояващо на хиперактивните деца, имащи проблеми в училище. Няколко-месечно меню, богато на риба, може да превърне палавия, неспокоен и разсеян ученик в спокойно и прилежно дете с високи оценки в бележника.