Лесна вита баница

Лесна вита баница

Ако сте фенове на домашно приготвените закуски и изпитвате удоволствие сами да си ги приготвите. Ето ви и едно предизвикателство да си приготвите сами в домашни условия вита баница. Много хора смятат, че е трудно, но истината е че трябва да опитате и сами ще се уверите, че не е толкова трудно да си направите домашна вита баница стига да имате една добра рецепта каквото е тази рецепта за вита баница.

Вита баница необходими продукти

2 бр. яйца
40 г мая
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
брашно за средно меко тесто

За плънката на витата баница:

сирене
яйца
кисело мляко
олио (ако искате по-здравословна закуска може и зехтин)

За заливката на витата баница:

около 200-300 г кисело мляко
2 бр. яйца
1-2 с.л. олио/зехтин

Вита баница приготвяне

След като продуктите ни вече са на масата е време да запретнем ръкави и да пристъпим към същественото приготвяне на нашата домашна вита баница. Започва се с приготвянето на гъста каша от малко брашно, прясно мляко, мая и зехтин. Кашичката се оставя известно време да се надигне. След това тестото за наша вита баница продължава да се замества към кашичката се добавят предварително разбитите яйца и сол както и брашно докато се получи средно меко тесто.

От вече приготвеното тесто се късат топчета като добре е да гледате всяко топче от тестото да е с големина на юмрук. Повърхността на всяко топче се намазва с мазнина и се оставя 10-15 минути да си почини тестото и леко да се надигне.

След 15 минути всяко тестено топче се разточва едно по едно като трябва да получите възможно по-тънки листи – това са корите на нашата вита баница. Всяка кора се разгъва върху вестник. С помощта на вестника кората се завива на руло, усуква се и се навива на охлюв в намазана и леко поръсена с брашно тава. Това е съдбата на всяко едно топче. След като сме приключили с всички топчета поставените в тавата кори се оставят да втасат, залива се с разбити яйца с кисело или прясно мляко и малко зехтин и се пече в предварително загрята фурна.

Самата плънка обикновено се прави според вкуса на готвача.
Надявам се тази рецепта на вита баница да ви е харесала и да повярвате, че не е толкова трудно да се прави вита баница.

Вита баница