КРАВАЙ СЪС СИРЕНЕ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА КРАВАЙ СЪС СИРЕНЕ:

300 мл. хладка вода

300 г. брашно

125 г-пълнозърнесто брашно

300 г сирене /грубо натрошено/

2 яйца

2 ч.л. сол

15г. мая /козуначна/

НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ НА КРАВАЙ СЪС СИРЕНЕ:

 

Маята се разтваря във вода и по малко се прибавят брашното и солта. Омесва се тесто. Което правим на руло.

 

В една купа се слага олио и се овалва тестото – руло /да се покрие хубаво/. Покрива се с влажна кърпа и се оставя на топло място за 1 ½ часа да втаса /докато удвои обема си/. Вече втасало се премесва за 20 секунди върху набрашнена маса, за да му излязат газовете. Покрива се и се оставя да почине 5 минути. Намазваме тавата с олио. Тестото се натиска надолу с ръце и с точилка се разточва на правоъгълник, като с ръце се оправят ръбовете.

 

За плънката се вземат 300-400 г. сирене, с вилица се натрошава и се прибавят 2 яйца и се разбърква. Прибавя се и солидно количество олио с риган или друга подправка и се разбърква. Разнася се равномерно по тестото, като на ръба се оставя 1 см. свободно. Завива се на руло от другата страна като краищата се притискат добре и много вниматено се прехвърля в тавата с ръба надолу и се съединяват двата края да стане на венче. Нарязва се по външната страна на кръга на разстояние 5 см. и се завъртат. Покрива се със суха кърпа и се остава да втаса за 45 мин.

 

Печката се загрява на 220 градуса. Венчето се намалява с олио. Венчрто се намазва с олио. Венчето печем 10 мин. при 220 градуса и след това се доупича при 190 градуса до златисто кафяво. Събира с доматена салата или към всичко друго.