Кисело зеле в бидон

kiselo zele v bidonЩом температурите навънка започнат да падат много от българите започват да си приготвят и последните зимнини. Една от най-вкусните зимнини се прави най-накрая, а именно киселото зеле. Всеки възрастен човек знае, че най-хубавото кисело зеле става в бидон.

За да е вкусно киселото зеле е добре да подберете млади зелки. Всяка зелка се почиства и се махат най-външните листа. След това се подреждат в бидона, като кочаните гледат на горе. Много е важно зелките да се редят плътно и да се подпрат с дървен кръстач или летви. В някои части в България се използва речен камък (но лично не съм пробвал този метод). Най-важната част, за да е вкусно нашето кисело зеле е да приготвим саламурата.

Киселото зеле се залива със разтвор приготвен от 4 килограма сол и 100л. вода. Ако вашия Бидон е по-малък, тогава ще са ви нужни други пропорции, но се стремете да запазите 4% разтвор. След това зелето се затваря. Най-добре е да използвате дървен капак за бидона, но ако нямате и оригиналния капак на бидона ще свърши работа.

След това започва периода на т.нар. притакване. То се прави 3 пъти в седмицата, като продължава 14 дни т.е. общо 6 пъти. Внимавайте, когато приготвяте кисело зеле, то винаги трябва да бъде покрито от горе със саламура. Ако саламурата е недостатъчна долива се нов 2% солен р-р т.е. с 50% по-малка концентрация на солта.Соленият р-р се приготвя предварително . В загрятата при 80 градуса вода се разтваря солта.След изстиване на р-ра се залива зелето.

За да протече правилно ферментацията на киселото зеле в бидон, то трябва да се съхранява в изби, където температурата е относително постоянна и не надвишава 12 градуса.

Кисело зеле в бидон