Какво е галангал

Какво е галангал

Галангал е малко известна подправка в Европа и България, но е изключително популярна в азиатската кухня. галангал се използва широко в Индия, Индонезия, Виетнам и е основна подправка и есенцията в тайландската кухня. галангал влиза и като основна съставка в популярния китайски микс “five spice powder”.

Самата подправка представлява корена на растение, което е от семейството на познатия вече в България Джинджифил. Приема се най-общо, че галангал има три разновидности: Alpinia chinensis (китайки корен ), Alpinia officinalis (малък корен) и Alpinia Galanga (голям корен).

Въпреки, че галангала е от едно семейство с джинджифила, подправките не могат да се използват като заместители при изготвянето на кулинарни шедьоври.

галангал има лечебни свойства

През Средновековието галангал навлиза широко в Европа. Той е използван като лечебно растение, което се справя успешно със стомашни проблеми, при колики, а също така корените на растението галангал са били използвани да се стимулира апетита при децата.

Употреба на галангал

галангал може да се използва както в прясно състояние така и изсушен. Свежия галангал се отличава със свеж аромат и умерен, не много тръпчив вкус. В тайландската кухня галангал в свежо състояние се добавя към супи, като за целта се нарязва на фини лентички. А ситно нарязан се използва при запържване на местни ястия.

В свежо състояние, но смлян галангал влиза в състава на много видове къри пасти. Тази подправка може да бъде миксирана успешно с чесън, куркума, кокосово мляко и други.

Сушеният и смлян галангал се отличава с доста пикантен вкус характерен за повечето азиатски кухни.

галангал