Пълнозърнест сусамов тахан „Сезам”

100% смлян, сушен, нелющен сусам от биологичен произход. Използва се само сусам българско производство, а смилането става по класическия начин от най-старата каменна мелница в България.  При тази преработка, която е много трудоемка, максимално е запазен ценностния състав на сусамовото семе. Не съдържа консерванти и примеси.

Има защо да кажем “Сусам отвори се”, защото сусамът е изключително богат мултиминерален природен продукт.  В 100 гр. сусам се съдържат: калций до 1500 мг., магнезий -350 мг., желязо – 10 мг., цинк – 10 мг., калий – 410 мг., фосфор – 890 мг. Съдържа: 20% белтъчини, 50% растителни масла, 16% захариди, 9 % влакнести вещества; витамини – тиамин (В1), рибофлавин(В2), ниацин(В3), каротени, фибри.
            По отношение на ползата за кръвоносните съдове сусамовият тахан е по-добър от зехтина и от всички други растителни мазнини, като напълно се усвоява от организма.
           Проучванията сочат, че в сусамовия тахан има повече белтъчини от сиренето, някои видове меса и соята, замества продуктите от животински характер, което го прави незаменима храна за вегетарианци и веганци.
Признат е от народната медицина, като елексир за стомашно-чревния тракт. Приеман сутрин на гладно по 2-3 супени лъжици е отлично средство при язва, гастрит и колит.
         Поради голямото си съдържание на калций, се препоръчва за укрепване и възстановяване на костно-мускулната система, особено подходящ е за приемане от деца, бременни,  както и от жени срещу остеопороза.
Ценността му е изключителна, поради наличието на незаменими аминокиселини, мощен антиоксидант. Спомага за намаляването на нивото на холестерола в организма.
         Сусамовият тахан стимулира физическата и умствена дейност и повишава издръжливостта на организма. Понижава кръвното налягане, има положителен ефект при симптоми на мигрена, по време на менопауза, нормализира съня.