ТОРТА ''ГАРАШ''

torta garajНЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТОРТА ”ГАРАШ”

ЗА БЛАТА:

5 белтъка

400 г. захар на пясък

300 г. амлени орехи

ЗА КРЕМА:

100 г. захар на пясък

1/2 кафейна чашка вода

100 г. шоколад/2 с.л. какао/

5 жълтъка

350 г. краве масло

ЗА КРОКАНАТА:

75 г. захар на пясък

2 с.л. вода

 

НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ НА ТОРТА ”ГАРАШ”

НА БЛАТА  НА ТОРТА ”ГАРАШ” – : белтъците се разбиват на сняг. Прибавя се захарта по малко и продължава да се разбива, докато се сгъсти. Прибавят се и орехите. Всичко се разбърква добре. Сместта се разделя на 4 части, които се изпичат поотделно в голяма тортена форма, застлана с хартия, намазана с масло и посипана с брашно. Пекат се в умерена фурна.

НА КРЕМА НА ТОРТА ”ГАРАШ” –  : захарта се сварява на сироп с водата и какаото, като се бърка непрекъснато, за да не стане на бучици. Докато сиропът е още топъл, прибавят се жълтъците. Всичко се разбърква добре и се оставя да изстине. Разбива се маслото много добре и към него се прибавя по малко от изстиналата смес. Получава се пухкав крем. По добре е вместо какао да сложите шоколад.

НА КРОКАНА НА ТОРТА ”ГАРАШ” – захарта, смесена с водата, се карамелизира и се изсипва в намазана с мазнина тава. След като изстине, кроканът се начуква на дребно.

Платките се слепват с крема, като върху крема се посипва по малко от кроканата. Отгорв се намазва с крем и се украсява по желание.