Щрудел с готови кори

щруделПрез есенните и зимните месеци много хора изпитват желание да си похапнат вкусен щрудел, но малко от хората знаят, че всъщност щрудела е традиционно австрийско ястие и съвсем случайно е попаднало по нашите земи, но идеално приляга на българския вкус. Най-общо щрудел представлява навити на руло тестени кори изпълнени от вътре най-често с ябълки, орехи и канела. През пролетта се прави и малко известен пролетен щрудел, при който плънката не са ябълки, а вишни. Освен сладки има вариант на щрудел и в солена форма – с кисело зеле и спанак.

Ние сме ви приготвили обаче рецепта за традиционен щрудел:

Продукти за щрудел

2 ч.ч. захар
3-4 ябълки
1 пакет готови кори за баница
1 ч.ч. орехи
2 ч.л. канела
олио

Приготвяне на щрудел

За да приготвите вкусен щрудел е добре да използвате добре узрели ябълки, аз предпочитам жълти, но и червените ще свършат работа. Ябълките се настъргват, поръсват се и след това се размесват със захар. Орехите приготвени за щрудела се натрошават на едри парчета и се прибавят към ябълките. Време да заформим рулото от кори за нашия щрудел. Хубаво е да използвате качествени кори за баница, ако за първи път правите щрудел, след време ще разберете, кои са най-добрите. Разтворете корите, намажете ги с малко олио, не прекалявайте 1-2 с.л са напълно достатъчни. Отгоре върху намазаните кори поставете 2-3 лъжици от настърганите ябълки с орехите и захарта. Навийте кората с плънката на руло и поставете в предварително намазана тава. Следва да направите още рула, докато приготвената плънка за щрудел се изчерпа.

Щрудела се пече при умерено загрята фурна в рамките на 30 минути. Най-сигурно е обаче да следите, когато щрудела започне да се зачервява значи е готов. След като го извадите от фурната може да го поръсите със захар.

Добър апетит!

Щрудел