ПАЙ С ТИКВА

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ПАЙ С ТИКВА:

За тестото:

200 гр. брашно

100 гр. краве масло

6 с.л. ледена вода

за пълнежа:

парче тиква 700-800 г. с кората/без кората остават около 500 г./

150 гр. захар

50 гр. краве масло

2 с.л. портокалов ликьор

кората на 1-2 портокала

ПРИГОТОВЛЕНИЕ НА ПАЙ С ТИКВА

Най-напред омесете тестото от посочените продукти и го сложете в хладилника за половин час.

Почистете тиквата от кората и семенната част. Нарежете я по височината й на тесни резени, а всеки резен нарежете напречно на парчета. Изрежете кората. Смесете 25 гр. захар с малко настъргана портокалова кора и посипете тиквените парчета с тази смес.

 

В обла форма за печене или в тиган, на който се сваля дръжката, разтопете 50 гр. краве масло. Поръсете отгоре равномерно 125 г. захар и на силен огън я разтопете, докато  започне да потъмнява. Внимавайте да не загорите карамела.

 

Подредете тиквените парчета във формата с карамела. Полейте го отгоре с портокаловия ликьор. Поставете формата в загрята до 200 градуса фурна за 15 минути.

Ако по ваша преценка след това тиквата е пуснала прекалено много сок отлейте част от него.

Разточете тестото на кръгла кора с диаметъра на формата за печене.

 

 Покрийте тиквата с тестения кръг, като подвийте излишъка в края. Печете във фурната при температура 200 градуса около 30 минути, докато тестото стане готово.

 

Горещият пай оставете да поизстине 5 минути. След това го захлупете с чиния и го превъртете заедно с формата така, че формата да мине отгоре, а паят да падне в чинията. Внимавайте, сиропът е горещ и с доста сок. Нарежете пая на парчета и го поднесете.

ПАЙ С ТИКВА