КРУШАТА - ПОЛЕЗНА ЗА СЪРЦЕТО

крушаЕсента е сезонът на крушите. При определени условия те могат да се запазват дълго време.

 

Крушата може да се похапва както сурова, но и консервирана – компоти, сладка, конфитюри…

 

Крушите съдържат органични киселини, полезни микроелементи – желязо, мед, цинк. В 100 мг. плодове има 120 мг. ябълчена киселина, 70 гр. лимонена киселина и до 30 мг. оксалова киселина.

 

Крушите съдържат и много йод и могат да задоволят минималните нужди на човек за този елемент., необходим за щитовидната жлеза.

 

Крушите подобряват функциите на черния дроб, бъбреците и сърцето.

 

Крушата успокоява нервната система и облекчава дейността на жлезите с вътрешна секреция. Нормализират кръвното налягане.

 

Специалистите включват крушите към диети при различни заболявания – възпаление на дихателните пътища, анемии, туберколози, обща слабост, възстановяване след тежко боледуване.

 

Крушите могат и да се изсушат. В изсушен вид крушите също са много полезни. Богати са на много захари и доставят на организма значително количество енергия.. От сушените круши можем да си приготвим ошав.

 

Крушите действат и разхлабващо.

От круши можем да си приготвим дори мелба. Вижте как…

 

МЕЛБА ОТ КРУША

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА МЕЛБА ОТ КРУША:

4 твърди круши

310 г. захар

50 мл.червено вино

½ лимон

375 мл. вода

канела

4 зрънца карамфил

2 ч.л. джинджифил

НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ НА МЕЛБА С КРУША:

Обелените и почистени от семките круши наредете в тиган с плоската среда надолу. Предварително в тигана кипнете водата и захарта. Намалете на умерен огън и добавете канелата и лимона. Оставете крушите да поврят 10 минути, докато омекнат. Подредете крушите в чиния за сервиране и ги залейте със сиропа. Можете да ги поднесете топли и студени с ванилов сладолед. По желание може да добавите карамфил и джинджифил и 50 мл. десертно вино, за да стане още по вкусно.

 

ВАРЕНИ КРУШИ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ВАРЕНИ КРУШИ:

4 круши

310 захар

½ лимон

канела

400 мл. вода

НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ НА ВАРЕНИ КРУШИ:

Обелете крушите и ги разполовете. В дълбок тиган кипнете  водата и захарта на силен огън. Наредете крушите с плоската страна надолу и ги варете на умерен огън. Добавете лимона и канелата. След като крушите заврят 10 минути ги извадете и подредете в чинийка – нарязани. Залейте ги със сиропа.

Можете да добавите 0 мл. червео вино, за да се оцветят крушите, или да добавите в сиропа 4 зърна карамфил и 1/3 ч.л. джинджифил.

КРУШИ