Козунак със стафиди

kozunakПрез последната седмица много жени започнаха да се суетят и да търсят най-хубавата рецепта за козунак. Решихме и ние да споделим опита си в приготвянето на домашен козунак, за да сме в помощ на младите жени. Днешната рецепта за козунак е традиционна за град Сандански и лично на няколко колежки от онлайн изданието този козунак ни е любим. Ето я и самата рецепта за козунак:

Козунак със стафиди нужни продукти

25гр. прясна мая
500гр. бяло брашно най-добре тип 500
350мл. прясно мляко
100гр. краве масло
100гр. кристална захар
4 яйца
200гр. бадеми или орехи
100гр. стафиди
малко олио
лимон
сол

Козунак приготвяне

Започнете да приготвяте козунака като разтворите маята в 150мл. прясно мляко. След това добавете 100 грама брашно и се приготвя рядка каша. На този етап от приготвянето на козунак кашата се оставя да почине и да втаса нужно е да престои около 30 мин. След като кашата си почини се добавят останалото количество брашно, захар, прясно мляко, сол и настъргана кора от лимона. Започнете да приготвяте тесто като добавяте по-малко количество от мазнината. При приготвянето на козунак вместо краве масло може да използвате свинска мас. Тестото на козунака трябва да бъде гладко. Когато тестото е готово се оставя да втаса докато увеличи размера си поне два пъти. Втасалото тесто се разделя на три фитила.

Фитилите са важни за да предадете характерния вид на козунак. В краищата фитилите се слепят след, което започват да се плетат. Левият външен фитил се прехвърля надясно, така че той да стане вътрешен. По същият начин се процедира с десния външен фитил, но наляво, така че той да стане вътрешен.Така се плете, докато се стигне до края на фитилите, като краищата се притискат.

До тука вече сме готови със самия козунак време е вече да го украсим. Стафидите се овалват в брашно. Козунака се намазва с масло и се оставя отново да втаса. Козунака се намазва с яйце и се поръсва със захар, орехи или бадеми и стафиди. Този козунак се пече 20-30 минути в предварително загрята фурна на 200°С. Ще познаете, че козунака е опечен когато се появи златист загар.

 

Козунак