КОЗУНАЧЕН ПУДИНГ

КОЗУНАЧЕН ПУДИНГ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА КОЗУНАЧЕ ПУДИНГ;

400 г. стар козунак

600 мл. прясно мляко

6 яйца

1 ванилия

100 гр. захар

100 гр. краве масло

50 гр. стафиди

½ пръчка канела

за сладкото:

200 гр. малини /замръзени/

100 гр. захар

20 мл. бренди

1 ванилия

за карамалената решетка:

100 гр. захар

20 нл. Вода

НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ НА КОЗУНАЧЕН ПУДИНГ:

Млякото се загрява в касеролка и към него се добавт ванилията, канелата и 50 гр. от маслото.

Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват със захарта. Млякото се сипва на тънка струйка в сместа при непрекъснато бъркане. Прибавят се  стафидите. Козунакът се начупва  на малки хапки, слага се в яйчната смес и се оставя за около 10 минути. След  това канелената пръчка се изважда. Купички за крем Брюле се намазват обилно с останалото масло и в тях се разпределя сместа с козунаците, като не се пълнят до горе. Подреждат се в тава с 1 см.гореща вода. Пече се 25 минути на водна баня в предварително загрята на 170 градуса фурна. Малините се слагат в ксерола заедно със захарта и ванилията за сладкото. Оставят се на слаб огън до разтопяването на захарта. Налива се брендито, разбърква се и сладкото се оставя да се сгъсти. Сваля се от огъня и се разпределя в чинии..

Когато пудингът е готов, с остър нож внимателно се отделя от стените на купичките и се обръща върху сладкото.

Захарта и водата за карамелената решетка се слагат в подходящ съд на котлона. Загряват се на слаб огън, за да може разтопяването да стане равномерно . Не се бърка до стопяването на всичката захар. След това се бърка с вилица до получаване на светъл карамел. Дърпа се от огъня и продължава да се бърка, докато карамелът  започне леко да се сгъсва.

Хартия за печене се слага върху дървена дъска. С вилица се взема от карамела и първоначално се разпръсква енергично над съда. След това с бързи движения започва да се оформя решетката върху хартията. Внимава се да няма  едри капки, за да може украсата да стане лека и ефирна.. Оставя се да се втвърди. После се отлепват внимателно от хартията и се начупва на едри парчета.. Готовият  пудинг се украсява с карамелена решетка и се поднася.