ГРОЗДЕТО И СТАФИДИТЕ РЕЦЕПТИ

grozdeЛозата е едно от най-старите листни растения и за наша радост според старите книги родината му е нашата страна. Не се оспорва от никого, че гроздето е един от най-ценните и полезни плодове. Гроздето съдържа захари, плодови киселини, дъбилни и пектинови вещества, багрила и минерални вещества и витамини. Плодовите му киселини подпомагат храносмилането. Благоприятното въздействие на гроздето и гроздовия сок върху здравината на кръвоносните съдове се дължи на съотношението на минерални вещества в него: калий – 449мг%, натрий- 21 мг%, калций- 33 мг.% и др.

 

Диетите с грозде и гроздов сок имат добър лечебен ефект при проблеми с кръвообръщението, хипертонията, при затлъстяване и атеросклероза, възпаления на бъбреците, ревматизъм и подагра. Като изключим шипката, гроздето има най-високо съдържание на калий. Той е от значение за водния баланс в организма, мускулната дейност и поддържане на алкално-киселинното равновесие. Сравнително високото съдържание на желязо го прави подходящо при болни с анемия. Черното грозде съдържа антоциани, които имат капиляроустойчиво въздействие и укрепват стената на кръвоносните съдове. Това позволява на гроздето да се използва за профилактика при сърдечни и мозъчно съдови заболявания. Препоръчва се за укрепване на организма и за подсилване след прекарване на тежки заболявания и операции.

 

БЪРЗ ДЕСЕРТ С ГРОЗДЕ

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА БЪРЗ ДЕСЕРТ:

1 кофичка кисело мляко

350 г . грозде или стафиди

пакет желатин

150 г. захар

НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ НА БЪРЗ ДЕСЕРТ:

Желатинът се разтваря във вода, след което се загрява на водна баня, докато стане готов. В разбитото със захарта кисело мляко се добавят гроздето и желатинът. Десертът изсипете в купички и го оставете да се стегне за няколко часа в хладилник.

 

 

ПЛОДОВА ФАНТАЗИЯ СЪС СТАФИДИ

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ПЛОДОВА ФАНТАЗИЯ СЪС СТАФИДИ:

300 г. кисело мляко

1 ябълка

1 чепка грозде или стафиди

сладко от сливи

 

НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ НА ПЛОДОВА ФАНТАЗИЯ СЪС СТАФИДИ:

Нарязаната ябълка на кубчета и гроздето се слагат в киселото мляко. Накрая се добавя и от сладкото според личния вкус.