НАУЧЕТЕ СЕ ДА КАЗВАТЕ ''НЕ'' НА ДЕЦАТА!

 

deteВъзпитанието на детето е едно от големите предизвикателства за родителите. Майката и бащата са първите хора, които бебето вижда, и за него те са най-важните учители. Погрешно е да се смята, че пеленачето е още малко, за да възприема. Говорете му нежно и му показвайте безусловната си любов – доказано е, че децата и на родители, които не са се страхували да показват обичта си към тях, са по-уверени в живота. Нещо по-вече – те самите копират модела на родителите си и го пренасят към своите наследници.

 

И все пак психолозите съветват младите майки и бащи да бъдат по-смели, когато малкото човече прекали. Не  изпитвайте чувство за вина, когато се налага да кажете”НЕ” на детето. Задължително обаче му обяснете защо му отказвате нещо. Говорете му бавно, ясно и спокойно, за да ви разбере. Крясъците и шамарите го объркват, и няма да постигнат желания от вас резултат. Много по-ефикасен начин да се  справите с ината на дребосъка е , като слезете на неговата възраст или подходите с чувство за хумор.

 

За да не отгледате малък тиранин, който по-късно налага егото си на всички около себе си, се опитайте да насочите интереса му към ”живите хора”, а не само към играчките. Грижите за домашно животно или цвете, както и помощта за възрастни хора ще култивира у детето чувство за милосърдие. И през цялото време не забравяйте, че личният ви пример е най-заразителен.