МЕНЮТО НА УЧЕНИЦИТЕ

ученикПодготвяйки детето за училище, родителите трябва да насочат вниманието си и към менюто. То трябва да е балансирано така, че да бъде солидна основа на физическото развитие, залог за успешно справяне с уроците, имуностимулатор срещу болестите и защитник на зрението.

 

Калоричната и богата на белтъчини храна не е достатъчна за правилния растеж. Необходими са и витамини от група В, най-вече В, В2, В12. В и В12освен това подобряват умствените способности, повишават концентрацията, изострят вниманието, усилват паметта, укрепват нервната система.

Тази група витамини може да бъде набавена от червеното месо, черния дроб, яйцата, млечните продукти, пълно зърнестия хляб и зеленчуците със зелен цвят. Витамин В6 сам по себе си не допринася  за растежа на тъканите, но подобрява значително усвояването и преработването на хранителните вещества, участва и в много жизненоважни химически реакции в организма. Съдържа се в черния дроб и сърцето, зелето, млякото, говеждото месо, яйцата , пъпешите. Витамините от група В са водоразтворими и лесно се изхвърлят, затова запасите им трябва да бъдат попълвани всекидневно.

 

Витамин А е необходим за формирането и растежа на костите, косата и зъбите, много важен е и за зрението. Той се съдържа в рибеното масло, черния дроб, яйцата, жълтите плодове и зеленчуци.

 

Не бива да се забравя и калцият. Без него скелетът няма да е здрав, а през периода на усилен растеж ще започнат да се появяват хронични болки в ставите и крайниците. Този минерал се съдържа в млечните продукти, рибата, орехите и зелените зеленчуци, но се абсорбира само при наличието на достатъчно количество витамин Д, който се произвежда  под въздействието на слънцето. Тъй като враг на калция е мазната храна, с нея не трябва да се прекалява. За производство на витамин Д пък редовно трябва да се правят разходки на открито.

 

За борбата с инфекциите е важен витамин С. При нормални условия организмът си го набавя в достатъчно количество от храната, но при стрес и повишено умствено натоварване нуждата от него се увеличава значително. При това най-добър източник на този витамин са естествените продукти, а не хапчетата аскорбинова киселина, тъй като усвояването му се улеснява от съдържащите се в плодовете цитрусови соли.

В битката със заразите активно и успешно участва и витамин А – той повишава съпротивителните сили на организма срещу инфекциите на дихателните пътища. Основни и несправедливо забравяни помощници  на детския имунитет са и минералите, особено селенът и ванадият, които се съдържат в рибата, житните култури, гъбите, соята, зехтина и цвеклото. Те осигуряват нормална работа на имунната система, но запасите им трябва да бъдат попълвани постоянно.