Телевизията прави децата агресивни и неспокойни

Телевизията прави децата агресивни и неспокойни

Телевизията прави децата агресивни и неспокойни
Често психолозите съветват родителите, да ограничават времето прекарано пред телевизора на своите деца. Последни проучвания подкрепят напълно техните изказвания. Установено е, че децата които гледат телевизия повече от 5 часа в денонощието са по-изнервени и агресивни от тези, които прекарват по-малко време. Установено е още, че децата, които злоупотребяват с телевизионните програми и часовете пред малкия екран имат агресивно поведение, което се наблюдава при възрастните хора – блъскане, удряна, нервни изблици и пр.

БГНЕС съобщава за ново проучване на новозеландски учени, което изследване участие са взели над 1000 души, отраснали през 70-те години на миналия век.

Учените установили корелация (зависимост) между времето прекарано пред малкия екран в гледане на телевизионни програми и антисоциалното поведение на някои от проучваните хора в зрели години.

Друг проблем на хората, които в детска възраст са стояли дълго време пред телевизорите е повишената престъпност в младежките им години. Установено е, че децата които прекарват повече от 5 часа пред телевизора имат по-висока склонност към извършване на престъпления.

Телевизора е вреден за очите

И не на последно място, освен на психическо и емоционално ниво гледането на телевизия от малки деца е вредно за развитието на техния зрителен апарат. Противопоказателно е гледането на телевизия на деца които все още не са навършили 6 години.

За родителите
Научете вашето дете да спазва хигиена при гледане на телевизора, да не гледа повече от 1 час телевизия, ако го прави добре е да има прекъсвания от поне 20 минути за да може очите да починат.

Наблюдавайте детето си да не стои, прекалено близо до телевизора, това също уврежда зрителния апарат.

Ако детето започне да премигва често  докато гледа телевизия, това може да се дължи на изсушаване но очната роговица. Изгасете телевизора и поговорете с детето си.

Имайте в предвид, че гледането на телевизия в неправилна стойка при подрастващите може да доведе до гръбначни изкривявания.

Телевизията прави децата