СЪВЕТИ ЗА БЪДЕЩИТЕ МАЙКИ

maika dete

СЪВЕТИ ЗА БЪДЕЩИТЕ МАЙКИ

Ако сте решили да имате бебе, трябва да мислите не само за себе си, а преди всичко за малкото същество, което ще се появи на бял свят. Задължително условие – нито мъжът, нито жената не трябва да употребяват алкохол преди първата брачна нощ и тогава, когато мислят за зачеването на детето. Но ето, жената усеща че е бременна. При тази радостна вест не е необходимо особено да променяте ритъма на живота си.

 

Работете, движете се много, особено е полезна леката работа, разходките на свеж въздух. Не вдигайте нищо тежко. Не тичайте. Вашето бъдещо дете не обича контрастите. Следователно – избягвайте да се къпете в много студена или много гореща вода. Възприемайте живота с философско спокойствие. Научете се да не се нервирате за дреболии. Не допускайте свади и конфликти.

 

Много жени се вълнуват от въпроса: Какво може и какво трябва да се яде? Не променяйте основните си навици. Но ако до този момент сте имали предпочитания към пикантните, солените, сладките ястия естествено трябва да сдържате желанията си. Постарайте се да ядете много плодове, зеленчуци, сирене, каши. По малко месо и повече риба, по малко захар и мазнини, по вече пресен зарзават, ягоди плодове. Ако по-голямата част от бременността ви протича през зимата, компенсирайте недостига от витамини и микроелементи с шипкови отвари, някои билки, компоти, с кисело и прясно зеле, цвекло, моркови , лук. Контролирайте теглото си. То не трябва да е по-голямо от предвиденото в нормата/увеличаване обема на матката, околоплодните води, теглото на плода/. Излишните килограми ще намалят подвижността ви, ще затруднят раждането. Преди раждането на бебето, някои млади жени чувстват особена тревога, спят лошо. Разходката привечер и половин чаша билкова отвара с мента ще премахнат неприятните усещания.