СЛЕДРОДИЛНА ДЕПРЕСИЯ

родилкаОколо и след раждането при жените  се появява депресия.  Следродилната депресия е свързана със свръх раздразнителност, умора, проблеми със съня. Не се знае точният брой на жените страдащи от нея, но се знае, че е едно от най-често срещаните усложнения.

 

Симптомите на следродилната депресия са близки до нормалните промени, свързани с бременността и раждането, и затова не винаги е лесно да се разпознае. Такива симптоми са умората, проблемите със съня, покачване на теглото и др.

 

Причините за следродилната депресия са свързани с промените в нивата на  хормоните, слаба подкрепа от страна на близките, наличие на депресии в семейството, проблеми с  предишна бременност, финансови проблеми, проблеми със съпруга, незряла възраст на майката и др. Други фактори които допринасят за следродилната депресия са:

        

 

умората от самото раждане

         нарушен режим на спане

         недостатъчна почивка

         чувство за обремененост с грижа за  бебето, за друго по-голямо дете и съмнения дали ще бъдеш добра майка.

         Стресът от промяната на навиците, свързани с работните и домашните задължения

         Понякога жените мислят да бъдат ‘’супер майки’’, което е нереалистично и води до депресия

         Чувство за загуба – загуба на самоличността, загуба на контрол, промяна на фигурата, чувство, че не е така привлекателна.

 

Най-ранното диагностициране на този вид депресия е свързано с проявата на дори  само на един от следните симптоми за период по-дълъг от 2 седмици: раздразнителност и нервност, чувство за тъга, безнадеждност и объркване, плач, липса на мотивация и енергия, промени в храненето, промени в съня.

 

Следродилната депресия е свързана с промените в нивата на хормоните през този етап. Рязко се понижават нивата на прогестерон и естроген, които през бременността са били значително повишени. Понижават се нивата на хормоните на щитовидната жлеза, което може да доведе до намален интерес към заобикалящия ни свят, раздразнителност, умора, трудна концентрация, проблеми със съня и  повишаване на теглото.