СЕКС ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ?

СЕКС ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ?

Повечето бременни жени се страхуват да правят секс по време на бременността си. Те се притесняват, че половият акт ще навреди на тях или на бебето.

Ако бременността протича нормално, няма причина да ограничите половите контакти. Ако след преглед гинекологът не ви предупреди, че известно време трябва да се откажете от интимността, това означава, че може да се любите както досега. Ако специалистите ви препоръчат въздържане, попитайте дали това означава, че трябва да се откажете от пълен полов живот, или са ви позволени ласки, които водят до пълен оргазъм.

Не е задължително да сте пасивни месеци наред. По време на бременността в организма на жената настъпват доста промени –  хормонални, психически, физически. Те могат да се отразят върху желанието за сексуален контакт. При някои жени спада желанието за сексуален контакт, но при други тъкмо обратното – желанието се повишава.

Желанието за секс се променя в различните периоди на бременността. В първото тримесечие жените  се чувстват сънени, гади им се, болят ги гърдите – това са част от причините , които намаляват желанието за секс. Между 4-6 месец на бременността неразположението преминава. Хормоналните промени въздействат върху половите органи и гърдите, като те стават много чувствителни. Тогава желанието за секс нараства и някои жени изживяват първият си оргазъм именно тогава. В последните месеци, когато коремът  става по-голям и започва да пречи, много от бременните бързо се изморяват, чувстват се зле и избягват секса.

Можете да се любите без никакви задръжки, че бебето ще бъде наранено или засегнато. Бебето е предпазено от матката, плацентата и околоплодните води.

По време на интимния контакт чувствате, че движенията на бебето са по-силни и интензивни. Няма нищо лошо в това. Бебето може да мърда заради вашата активност, а други в подобни ситуации престават да се движат, тъй като са приспани от движенията по време на сексуалния контакт и от спазмите на матката.

Много гинеколози съветват бременните жени да прекратят половите контакти месец преди раждане на  бебето. Това не означава, че трябва да се прекъснат абсолютно всичките интимности. Целувките, милувките, нежностите не са опасни. Лекарите препоръчват въздържание от пълен сексуален контакт с цел да не се стига до заразяване на половите органи.

КОГА ТРЯБВА ДА СЕ ВЪЗДЪРЖА БРЕМЕННАТА ЖЕНА ОТ СЕКС?

Съществуват ситуации, когато бременната жена  и нейният партньор трябва да се въздържат  от секс.

  1. В първото тримесечие, ако се появи кървене и има опасност от спонтанен аборт.
  2. Когато предишната бременност е била тежка или е завършила със спонтанен аборт.
  3. Във второто тримесечие, ако разположението на плода е по ниско. Има риск  по време на сексуалния контакт плацентата да се отлепи, което води до силно кървене.
  4. В третото тримесечие когато гинекологът реши, че раждането може да настъпи преждевременно или ако жената при предишната си бременност е раждала в седмия месец.