Ревящо бебе, как да успокоим ?

Ревящо бебе, как да успокоим ?

Ревящо бебе, как да успокоим ?

Всяка първа бременност казват, че е трудна, но отглеждането на първото дете винаги е най-голямото изпитание и за двамата родители. Ако наскоро сте станали родители за първи път сте се сблъскали с непрекъснатия рев на вашето малко съкровище, който се повтаря всеки ден и нощ. Може само да ви поздравим добре дошли в отбора на недоспалите и изнемогващи родители! Ако непрекъснато прилагате съвети от бабите и близки, но нищо не помага то тази статия ще се опита да ви предложи няколко метода с които да успокоите ревящото бебе.

Бебето се адаптира до 3 месец след раждането
След раждането бебето изживява своеобразен шок. Преди раждането то е било на топло и тясно място, клатено непрекъснато от майката по време на нейните движения, храненето му е било непрекъснато, а след раждането то става на интервали. Утробата на майката е шумно място, а нашия свят на хората е значително по-спокоен или изпълнен с различен вид шумове. След раждането бебето попада в един коренно различен свят и до третия месец то се опитва да се адаптира, а непрекъснатия плач през първите три месеца се дължи именно на този нов и не харесван от бебето свят твърди педиатъра Харви Карп.

Бебе ангелче или ревлив змей
Друг интересен факт, който може да сте установили, че има бебенца които са почти ангелчета и щадят нервите и съня на родителите си, а други имат змейски рев, който буди не само мама и татко, но буди и комшиите. Причината за различните типове според д-р Карп се дължи на различията в нервната система при новородените деца. Едни от тях още с първите дни си изграждат система за самоуспокоение, докато “трудните” деца се нуждаят от много повече време за да си изградят такава система и докато не го направят ще имат да будят родителите си. Това разбира се не прави едни от бебета по-умни от други!

1. Повиване на детето със слинг
В много култури децата плачат по-малко. Причината за това според педиатрите е повиването на детето, доба идея е да се сдобиете със слинг. Доказано е, че голямото и широко пространство плаши бебето. От една страна утробата е тясна за него и не му дава голяма свобода, след раждането то започва да размахва ръце, да се върти, а това му напомня падане и за това плаче.

2. Шъткането не плаши, а успокоява бебето
Може би сте забелязали, че някои шумове успокояват детето. Такива са примерно течаща вода, прахосмукачка, шумът от сешоара. Когато тези уреди работят детето рядко реве. Причината отново се крие в периода преди раждането. Новороденото е свикнало с шумовете на кръвта в артериите и вените, на тупкащото сърце и прочие. Ако детето ви реве неистово вземете го в ръце и започнете да шъткате леко в ухото му. Сигурно винаги сте се чудили защо на бебето му се повтаря този звук Ш-ш-ш-ш.

3. Обърнете бебето на една страна
Ако детето ви реве неистово, а вие се чудите какво да направите този път за да го успокоите и да спре да реве, може да пробвате да го обърнете на една странна. Тази поза наподобява позата му в матката, ограничава размятането на ръцете в резултат на което детето се чувства сигурно и ако е добре нахранено се успокоява и отново заспива. Разбира се за този метод има леки ограничения при деца с луксация или дисплазия на тазобедрени стави.

4. Люшкането спира рева
По време на бременността в утробата на майката детето е било непрекъснато люшкано. Може би сте забелязали как в повечето случай ако се вози в кола детето не реве, а е спокойно. Ако детето ви е неспокойно започнете да го люшкате това може да стане като го вдигнете на ръце, в слинга или кенгуру, бебешката му люлка или ако креватчето му позволява това.

Твърдението на д-р Карп за адаптацията на детето след раждането е все по-широко приемано и много родители използват неговите методи, за да успокояват своите деца. Ако и вашето дете реве много често, може да се опитвате да спазвате тези правила и да проверите дали наистина са толкова ефективни!

Бебешки рев