ДНЕВЕН РЕЖИМ ЗА БЕБЕТО

babyДНЕВН РЕЖИМ ЗА БЕБЕТО

Много майки с първо дете са раздвоени – дали да вкарат живота на новороденото от първите дни в рамките на строго разписание, или да се доверят на неговия биологичен часовник? Какво е всъщност за бебето 24-часовият график? На първо място той му осигурява състояние на стабилност, усещане на защитеност, твърдят педиатрите. Режимът маркира ориентирите в света, в който то попада, напускайки уютната майчина утроба. Първите три месеца  са за него период на приспособяване.

През това време дете и майка се настройват на една и съща вълна. Постепенно неговото поведение и нейната ответна реакция се оформят в конкретен режим. След 3-я месец малкият човек започва да проявява  активен интерес към околния свят, в който са мама, татко, баба и дядо, креватчето, играчките и т.н. С постепенното възникване на нови потребности трябва да започнат плавните промени в режима. Една от тях е отделянето на все повече време за игри и общуване с околните.

 

СЪНЯТ – Често най-сложен за родителите се оказва преходът от 2-кратно към 1-кратно спане през деня. Вариантите са два-съобразяване с детските нужди или строгият режим, независимо дали има, или не, ясни сигнали за потребност от сън. Насилствените опити за приспиване не са най-доброто решение. Много често те са безрезултатни и изнервят както бебето, така и майката. Практиката показва, че едни деца са по-сънливи, други по-активни в бодърстването, което в крайна сметка не се отразява на цялото им физическо и психическо развитие. Всичко е въпрос на индивидуалност. Майките и бащите трябва да знаят, че техният потомък е уникален. Не бива да бъде сравняван с никого и набутван насила в някакъв калъп.

 

ХРАНЕНЕТО – Спорен въпрос е и кога и колко да яде детето. Мненията в случая се разминават. Едни специалисти държат храненето да е по строг график, други допускат пълна свобода. Трети – привърженици на златната среда , съветват броят на храненията да бъде съобразен с възрастта. И още – след кърмаческия период, когато в менюто започнат да се включват различни нови съставки, да се осигури разнообразие от полезни за растежа и развитието храни.  Ако на закуска детето е яло малко, това не е повод за тревога – ще си навакса с обяда. Но само при условие, че се избягват междинните хранения. И един най-общ съвет – всяка майка интуитивни усеща кое е най-доброто за детето й. Доверете се на вътрешното си чувство и няма да имате проблеми.