ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ДЕН КАКВО ДА ПОГОТВИМ

ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ДЕН КАКВО ДА ПОГОТВИМ

Три месечната лятна ваканция се отразява добре на децата. Но те загубват доста от придобитите навици . Доста от децата посрещат стресирани началото на учебната година. Затова ще е добре да подготвите синовете си и дъщерите си за новата учебна година още в началото на септември. Предлагаме ви няколко практични съвета;

        

СМЕНЕТЕ РИТЪМА НА ЖИВОТ – През лятото децата спят до късно, лягат си след 22 часа , стоят до късно навън с приятели. Постепенно ще трябва да накарате детето да става и заспива навреме, за да не закъснява за училище и да не се преуморява.

         ПСИХОЛОГИЧЕСКАТА ПОДГОТОВКА Е ВАЖНА – Когато човек знае какво му предстои, му е много по лесно да се справи. Затова поговорете с детето за предстоящия учебен материал, за съучениците му , за учителите. Помечтайте заедно за бъдещите му успехи, които ье постигне през новата учебна година.

         СПОМНЕТЕ СИ СВОЕТО МИНАЛО – Съвсем нормално е децата да се притесняват от първия учебен ден, особено ако са в ново училище. Разкажете им как самите вие сте се справяли с училищните си проблеми и им обещайте, че винаги ще сте близо когато имат нужда от помощ.

         НАУЧЕТЕ ДЕЦАТА ДА БЪДАТ САМОСТОЯТЕЛНИ – Детето ще се чувства по добре извън дома, ако навреме се научи да се облича и съблича само, да си купува закуски, да разчита на себе си.

         ЛЕКАРСКИЯТ ПРЕГЛЕД Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН – Добре е в началото на септември да посетите личния лекар, за да се уверите, че сте направили всички необходими ваксинации. Прегледите при очен лекар, специалист по уши нос, гърло и заболекар също са препоръчителни.

         ЗАШИЙТЕ ЗА ЧАНТАТА НА ДЕТЕТО ИЛИ ПЪХНЕТЕ В ДЖОБЧЕТО НА ЧАНТАТА ПРЕДМЕТ КОИТО ДЕТЕТО ОБИЧА – Може да е ключодържател, играчки, тефтерче…

         ОСИГУРЕТЕ МУ ДОСТАТЪЧНО ВРЕМЕ – Навръх 15 септември го събудете по-рано от обикновеното, за да може спокойно да се измие, облече и закуси.

         ИЗПРАТЕТЕ ДЕТЕТО ДО УЧИЛИЩЕ – Дори по-големите деца обичат да бъдат придружавани от родителите си на първия учебен ден. Добра идея е да си вземете кратка отпуска, за да изгледате заедно тържеството, а след това да се почерпите.