Първия учебен ден

dete zamislenoПървия учебен ден

Първия учебен ден е вълнуващ момент не само за първолаците, но и за техните родители. Вълненията около този ден са в следствия на положителни и не до там толкова положителни мисли и чувства. Безспорно това да заведеш детето си до училището, да усещаш чувството , че детето ти започва да търси своето място в обществото е невероятно изживяване за всяка една майка и баща. Безспорно с тези силни чувства винаги вървят и притесненията. Училището е място, където детето няма да бъде непрекъснато под погледа на възрастен човек, ако детето не е психически подготвено за тази тотална смяна на обстановката, това може да доведе до стрес и объркване в крехката му психика.

Как да подготвим психически детето за първия учебен ден.
Най-добрата подготовка, която може да се направи това е детето да посещава предучилищни групи, които се намират в самите училища. Така ще се преодолее границата от безгрижния живот изпълнен с игри, към училищните задължения писането на домашни и спазването на определена дисциплина.

Не показвайте вашите страхове
Всеки родител се притеснява не само как ще се справи детето му в училище, но как ще го приемат и неговите съученици. Когато родители показват своя страх, той се попива и от техните деца. По този начин те също се притесняват за първия учебен ден вместо да се радват, а това от своя страна води до затвореност, а дори и до липса не желани за комуникация с съучениците. Така това дете попада в изолация. Психолозите се изказват с тревожност за тези деца тъй като в по-възрастните им години те стават асоциални, намират по-трудно работа, не могат да комуникират правилно с хора от противоположния пол и прочие.

Как да накараме детето да се радва за първия учебен ден
Подготовката за преминаването в училище трябва да бъде радостна за детето. това става като непрекъснато се говори с бъдещия първолак, непрекъснато трябва да бъде хвален с това, което му предстои така, че детето да вижда, че самите му родители са горди с това което ще му се случи. Психолозите споделят, че когато детето изпитва радост и желани да отиде на първия учебен ден, това се отразява и на бъдещите му положителни успехи в училище.

Забравете финансовите грижи
Един първолак или изобщо дете в училищна възраст натоварва изключително много семейния бюджет. Тези материални грижи обаче не трябва да се показват пред детето, защото то възприема първия си учебен ден не като радостен миг, а напротив като товар или тежест. Тези финансови тревоги колкото и да са малки децата се усещат, когато биват явно демонстрирани от родителите. Препоръчваме ви, когато детето си хареса нещо да не използвате няма пари, не може да си го позволим, а да се опитате да му обясните, че това нещо което то иска в момента не му е необходимо. Добре възпитаното дете никога няма да се хвърли на земята и да реве за някоя игракча, ако ващо дете вдига панаири за всяко нещо, което не получи вината е изцяло ваша и методите, които сте използвали за неговото възпитание.

Двамата родители на първия учебен ден
Много ползотворно е когато двамата родители изпратят първолака на първия му учебен ден. Това ще помогне за неговото самочувствие и точно обратното не пращайте бабите на този така важен момент за всички. Едно, че детето няма да оцени момента правилно и второ винаги ще съжалявате, че не сте били на този ден с детето си.